Foto: Martin Huseby Jensen

Pravda eller vrøvl?

Jon Gelius og Per Erik Borge i voldsom krangel om journalistikk og propaganda.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lørdagsrevyen laget reportasje om tilbudet for rusmisbrukere i Oslo kommune. Så slo kommunen opp en massiv imøtegåelse i sin informasjonsavis. Dermed var polemikken i gang mellom nyhetsredaktør Jon Gelius i NRK og redaktør Per Erik Borge i OsloNå.

– Jeg ble særdeles forundret da jeg så at den såkalte infoavisen lager oppslag rettet mot en budbringer som NRK her er. Jeg lurte på om dette var en gammel Pravda-avis, for dette er en helt meningsløs måte å kommunisere til byens innbyggere på, sier Gelius.

– Hvordan kan Gelius påstå at når fagetaten legger fram fakta, så er det Pravda og propaganda, men når de er mikrofonstativ for en privat aktør, så er det objektivt? De ansatte fikk sjokk etter at reportasjen gikk. Dette er meningsløst, sier Borge.

Sant bilde?

Felles for dem begge er at de knapt viker en tomme. Gelius mener Lørdagsrevyen har laget en reportasje som står godt og kan dokumentere påstanden om at tilbudet til rusmisbrukere i Oslo er blitt lite tilgjengelig og uverdig.

– Vår reportasje ga et dokumentert, sant og tidsriktig bilde av hvordan brukerne selv opplever situasjonen. Vi tok noen av de svakeste i samfunnet gjennom deres egne stemmer. Vi snakket med en vekter fra Securitas som sier det aldri har vært så ille som i vinter. En avdelingsleder i Kirkens Bymisjon ble også intervjuet som bekreftet at disse mennene følte tilbudet uverdig.

Borge er ikke imponert, spesielt ikke av mannen NRK omtaler som uteligger.

– Han som sto fram har vel aldri fått så mye penger og må ha ledd hele veien til sin lokale dopdealer. Mannen er en gammel kjenning og hadde eget rom på Dalsbergsstien, han er ikke uteligger. Og så finner de fram en tilfeldig vekter som synser litt om at det virker fælt.

Ikke kontakt

Borge synes det er underlig at NRK ikke kontakter fagpersonalet i kommunen når de først lager en reportasje om rusmiddeltilbudet i Oslo kommune.

– Når kommunen blir kritisert ser journalistene bare politikerne og partiene, de ser ikke 45.000 ansatte. Rusmiddeletaten har 500 ansatte og en halv milliard i driftsbudsjett hvert år og så tar ikke NRK kontakt.

Gelius på sin side mener NRK har gitt kommunen tilsvarsmulighet.

– De kan ikke ha sett reportasjen. Erling Lae ble intervjuet to ganger, og dermed fikk kommunen komme til orde. Han fikk tilbakevise at folk ikke hadde tak over hodet og fikk fortelle hva kommunens tiltak går ut på.

Borge mener at å intervjue byrådslederen om dette er som å intervjue statsministeren om økonomien i en liten norsk kommune. De har ikke den fulle oversikten.

Fornøyd?

Gelius forteller at de i reportasjen ikke tok stilling til tilbudet, og han mener at oppslaget i informasjonsavisen er et historisk maktovergrep mot de svakeste. NRKs reportasje er han godt fornøyd med. At det er en tidligere NRK-ansatt som står bak oppslaget i informasjonsavisen, undrer ham.

– Vi gjorde et godt journalistisk håndverk og har ingenting å skamme oss over. Det er ekstra trist å oppleve at en tidligere NRK-ansatt står bak makkverket av en artikkel. Men det forteller meg også at når man blir kjøpt og ansatt et slikt sted, så er man ikke lenger journalist, men propagandist, konkluderer Gelius.

– Jeg er veldig skuffet over at min gamle arbeidsplass har forfalt til et mikrofonstativ, sier Borge. – Når Dagsrevyen i ettertid «beviser» de har rett fordi helseministeren ga bymisjonen støtte, beviser ikke det at de har rett, men at bymisjonen fikk gjennom sitt prosjekt som gir sugerør i statskassen.

Kamphanene Gelius og Borge viser ingen tegn til å gi seg. Kanskje Journalistens lesere vil ta seg tid til å vurdere om reportasjen eller polemikken (PDF-fil) er mest presis?

Powered by Labrador CMS