11 prosent av NRK-medarbeidere har opplevd uønsket adferd fra publikum de siste to årene.

NRK

Interne tall: NRK-programledere mest utsatt for trakassering, trusler og uønsket oppmerksomhet

Nyhetsdivisjonen mest utsatte avdeling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

11 prosent av NRK-medarbeidere opplyser å ha opplevd vold, trusler og/eller uønsket oppmerksomhet fra publikum i forbindelse med jobb i løpet av de siste to årene.

Dette tilsvarer 221 personer.

Statistikken kommer fram i en fersk intern undersøkelse Journalisten har fått innsyn i.

Én avdeling skiller seg ut

Det er yrkesgruppen programledere som er mest utsatt for slik uønsket publikumsadferd, med journalister på andreplass og ansatte i publikumsservice på tredje, går det fram av undersøkelsen.

Nivåforskjellen er liten mellom programledere og journalister, opplyser Sidsel Avlund, NRKs fagansvarlige for journalistsikkerhet.

Samtidig er det én avdeling som skiller seg klart ut i tallene:

32 prosent av ansatte i NRKs nyhetsdivisjon opplyser å ha opplevd vold, trusler og/eller uønsket oppmerksomhet fra publikum de siste to årene.

Bak kommer Distriktsdivisjonen og NRK Sápmi, der 13 prosent svarer det samme.

Flere opplever stalking

Det er trakassering/sjikane flest (58 prosent) har opplevd, og oftest over e-post eller sosiale medier. Dette er en liten nedgang fra tilsvarende undersøkelse utført i 2019.

Færre opplyser også å ha blitt utsatt for trusler om vold: 11 prosent i 2022 mot 19 prosent i 2019. 1 prosent oppgir å ha opplevd vold.

Men kategorien stalking i svaralternativene har økt: Her svarer 21 prosent i 2022 å ha opplevd dette de siste to årene, mot 9 prosent i 2019.

– Vi merker oss at tallet på stalking har økt. I år har vi definert hva vi mener med stalking i spørsmålsstillingen, det gjorde vi ikke i 2019, men vi vet ikke hvor stor betydning det har hatt for forskjellen, sier Avlund.

I år har undersøkelsen definert stalking som «gjentatte ganger følger etter, iakttar eller kontakter en person slik at det er egnet til å fremkalle engstelse eller frykt».

– Bekymringsfullt

– Vi ser også at Nyhetsdivisjonen mottar litt mer enn i 2019, og det er bekymringsfullt, fortsetter Avlund.

– E-post er den kanalen de fleste opplever å bli kontaktet gjennom, noe som betyr at man i utgangspunktet sitter med det alene. I ytterste konsekvens kan dette påvirke journalistikken også, bevisst eller ubevisst.

Det er «journalistisk arbeid» som oftest er oppgitt som bakgrunnen til at ansatte blir rammet av uønsket oppmerksomhet (49 prosent).

Ønsker at flere deler

38 prosent av de som har opplevd noe de siste to årene, har ikke varslet om saken. De fleste oppgir at de ikke har delt det med noen på jobb fordi de ikke mente det var alvorlig nok.

– Vi ønsker at flere skal dele mer av det de opplever. Mange oppgir at de ikke har opplevd det som alvorlig nok, men vi oppfordrer likevel alle til å for eksempel snakke med en kollega. Så kan vi heller følge opp saken i tråd med hvordan den enkelte opplever situasjonen, sier Avlund.

– En trussel mot en ansatt er en trussel mot NRK, og vi har lav terskel for å anmelde ulovligheter.

Undersøkelsen hadde svarfrist 18. mai, ble besvart av 59 prosent av de ansatte, og ble lagt fram internt tidligere denne uka.

Powered by Labrador CMS