Melder NRK til PFU

Det er opprørsstemning i Laagendalsposten etter at NRK Dagsrevyen har tatt avisens saker om eldreomsorgen i kommunen og gjort dem til sine uten kreditering.

Publisert   Sist oppdatert

– Vi er vant til litt av hvert når det gjelder stofftyveri, men dette er det mest groteske jeg har opplevd. Vi har i lengre tid hatt en rekke saker om den skandaløse eldreomsorgen i kommunen, og så rapper NRK sakene uten å kreditere oss. Det er vi som en liten lokalavis vant til, men begeret flyter over når de i tillegg framstiller det som om det er Dagsrevyen selv som har jobbet fram disse sakene, sier ansvarlig redaktør Jørn Steinmoen i Laagendalsposten.

Han sier at det nesten er opprør i redaksjonen etter Dagsrevyens opptreden. Avisen klager NRK inn for PFU.

En av de journalistene som har skrevet flere av sakene om sviktende eldreomsorg i Kongsberg, Lars Andreas Ellingsgard Øverli, er lite imponert over den journalistiske praksis NRK har lagt seg på. Selv er han forholdsvis ny i yrket og jobber som frilanser og vikar for Laagendalsposten.

– Det er ikke særlig moro når du har jobbet og gravd fram saker som vekker nasjonal oppmerksomhet at NRK etterpå later som det er de som har gjort jobben, sier Øverli.

Toppsak i NRK

To av de sakene Laagendalsposten har gravd fram dokumenterer hvordan eldre blir plassert på et lager og i et trimrom.

I gårsdagens sending startet Dagsrevyen med å annonsere inn et innslag fra eldreomsorgen på Kongsberg som toppsak. Etter en del tekniske problemer med et Mullah Krekar-innslag kom så avviklerne tilbake og Ingvild Bryn sier de skal videre i sendingen.

Deretter Jon Gelius: «Da går vi tilbake til toppsaken vår, tenker jeg. Det er det vi har holdt på med de siste dagene i Dagsrevyen, nemlig de uverdige forholdene i eldreomsorgen.»

Etter innslag fra Kongsberg, går stafettpinnen videre til Kai Mikalsen i Stortinget som har et innslag fra spørretimen.

«Dagrevyens avsløringer av tilstandene rundt om på norske sykehjem har heller ikke gått upåaktet hen i Stortinget», sier Mikalsen.

Mener Dagsrevyen tar æren

Og det er særlig dette medarbeiderne i Laagendalsposten er rasende for.

– Dagsrevyen har brukt nøyaktig de samme casene som vi har gravd fram, uten kildehenvisning, og nå vil de ha æren for det også. Jeg har ingen store forhåpninger, men kanskje kan en PFU-klage føre til at de er litt mer forsiktige neste gang, sier redaktør Steinmoen.

NYDI-direktør Gro Holm sier hun er kjent med klagene fra Laagensdalsposten, men at hun er opptatt i møter.

– De skal få svar i morgen, sier Holm.