En fersk rapport viser til analyse av 7,8 millioner nettartikler om ulike konflikter.

Ny rapport: Internasjonal krigsjournalistikk handler nesten utelukkende om menn

93 prosent av analyserte artikler nevner ikke kvinner, melder organisasjonen CARE.

Til tross for at kvinner spiller viktige roller i lokalsamfunn rammet av konflikt, blir de oversett i den offentlige samtalen om krig, konkluderer utviklings- og nødhjelpsorganisasjonen CARE i en ny rapport.

En analyse av internasjonal medieomtale av konflikter i 13 land over en tiårsperiode viser at konfliktomtale har økt markant, men at omtalen av kvinner holder seg stabilt lav i hele perioden.

93 prosent av medieomtalen av konflikter i perioden 2013 – 2023 nevner ikke kvinner. Mindre enn 0,06 prosent av mediene som skriver om konflikter, refererer til kvinnelige ledere eller kvinnelig lederskap, slår CARE fast.

Analysen baserer seg på 7,8 millioner digitale artikler skrevet på fransk, arabisk, engelsk, tysk eller spansk.

CARE illustrerer med tall fra fjorårets omtale av konflikt i Colombia: Av 5490 artikler om konflikten, nevnte 7 prosent kvinner. Mindre enn 0,3 prosent av artiklene nevnte kvinner som ledere.

Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

– Vi vet at svært mange kvinner – så mye som 91 prosent – deltar i eller leder responsen i lokalmiljøet når det rammes av konflikt. De lager mat, tilbyr husly til folk som har blitt internt fordrevne på grunn av konflikten, eller tar på seg roller i lokalsamfunnet som tidligere var forbeholdt menn. Dette er en virkelighet og en side ved konflikt som vi dessverre ikke får se nok av i mediene, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge, i en pressemelding om rapporten.

Russlands invasjon av Ukraina i 2022 satte framskritt for kvinner som historiefortellere tilbake med ti år, ifølge rapporten. 

Fra 2014 til 2021 var representasjonen av kvinner i ukrainske medier i vekst hvert år. Kvinner sto for 30 prosent av ekspertkommentarer brukt i mediene. Nå er tallet nede i 17 prosent.

Av heltefigurer som trekkes fram i ukrainske nettartikler er 17,5 prosent kvinner og 77,5 prosent menn, ifølge rapporten.

Hele rapporten «Women in war» kan leses her.

Powered by Labrador CMS