Sujos senterleder, Per Christian Magnus og Regine Olsen-Hagen.Foto: Eivind Senneset / UiB
SKUP 2024
Ny rekord: Ti Sujo-studenter kjemper om Skup-prisen
Rekordmange studenter fra masterprogrammet i undersøkende journalistikk kjemper om Skup-prisen. Et bevis på suksessen til Norges eneste toårige masterprogram i undersøkende journalistikk, mener Sujo-leder.
Det er ikke mer enn fem år siden den aller første mastergradstudenten ble uteksaminert fra Norges eneste toårige masterprogram i undersøkende journalistikk.
Annonse
Nå feirer Universitetet i Bergen (UiB) og Senter for undersøkende journalistikk (Sujo) at hele ti tidligere studenter ved utdanningen kjemper om årets Skup-pris.
Syv av de ti er tilknyttet masterprogrammet i undersøkende journalistikk, de tre andre har tatt bachelor i journalistikk ved universitetet.
Vil ikke være til latter mer
Ifølge senterleder Per Christian Magnus er det ny rekord.
– Jeg blir jo erta her på huset, fordi da vi startet opp masterprogrammet lagde vi en reklamevideo der jeg sier at: «Her skal du gå ut med et masterdiplom i den ene hånden, og skupdiplom i den andre hånden», forteller han og ler.
Han fortsetter:
– Det har jeg blitt mobba for i alle år etterpå, så jeg håper at det kommer til å skje snart. Det er mitt inderlige ønske at jeg ikke skal være til latter i veldig mange år.
Sujos modell om å drille studentene i systematikk, organisering og metodikk, og der faglærerne er journalister med mye praktisk erfaring fra arbeidslivet, er nøkkelen til suksessen, mener Magnus.
– De som studerer master hos oss sitter tett på erfarne journalister, de diskuterer relevante problemstillinger og de får tett oppfølging. I tillegg har vi redaksjonsmøter så studentene opplever at de er i en reell journalistisk arbeidssituasjon. De kommer veldig tett på den virkelige verden.
Senteret, som er modellert etter Berkeley Graduate School of Journalism og deres Center for Investigative Journalism, er det første av sitt slag i Norden.
– Nå har vi fått et søstersenter i Danmark, som er veldig hyggelig, og svenskene jobber febrilsk for å få et tilsvarende senter opp å gå i Sverige, forteller Magnus.
Annonse
Et levende miljø
Leder for journalistikkutdanninga ved UiB, Lars Arve Lunde Røssland, peker på den unike lærersammensetningen på masterprogrammet som en av grunnene til suksessen.
UiB og Sujo har nemlig bygget opp et miljø fra bunn med både teoretisk og praktisk bakgrunn, der Sujo er sentral bidragsyter på den praktiske siden på masteren, forteller han.
Faglærerne er tilknyttet både små og store redaksjoner samtidig som flere av studentene hospiterer i graveredaksjoner. Hospiteringsoppholdene er det Sujo som initierer.
– Det gjør nok at studentene våre er med i et levende miljø og ikke det motsatte, noe som er helt uvurderlig, sier Røssland.
En vanlig utfordring for andre journalistutdanninger er at praktikere som blir faglærere, ikke nødvendigvis beholder kontakten med det praktiske miljøet, mener han.
– Selv om en har vært en aldri så god journalist har kontakten gradvis forsvunnet, forklarer Røssland.
– Vi har gode relasjoner til både små og store redaksjoner i hele landet, vi har fått et godt rykte etterhvert og vi er veldig kry over at denne masteren er blitt så velkjent på såpass kort tid.
De ti tidligere studentene ved SUJO og UiB som kjemper om årets Skup-pris er: Anna Myklebust Hodne, Johanna Magdalena Husebye, Ingvild Sørnes, Maja M. Aarbakke, Karoline Johannessen Litland, Bendik Reed Årvik, Sondre Lindhagen Nilssen, Marius Wiig Holmen, Elina Muhajir Hjønnevåg og Magnus Ekeli Mullis.