Morgenrutinen:

NJs studentleder Oda Stine Viken. Foto: Andre Gjestvang

Oda Stine Viken lar seg inspirere av NRKs #dusåmeg

Studentlederen trenger ikke nødvendigvis lete etter de gode sakene: – De gode sakene kommer også når du ikke leter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Oda Stine Viken er journalistikkstudent i Bodø, og nyvalgt leder for NJ Student.

Les alle «Morgenrutinene» her.

– Kaffe eller te?

– Ingen av delene, til manges store overraskelse siden jeg er både journalist og voksen nok til kaffedrikking. Skulle ønske SAS delte ut varm kakao noen ganger, men skal forbedre på kaffe-fronten.

– Hva har du på nattbordet?

– Har ikke nattbord. Så bøker, blader, briller, hårstrikk, mobil og det jeg ellers måtte ha der og da blir lagt under senga.

– Hvilke medier må du innom før morgenmøtet?

– Jeg sjekker alltid ”de fire store” om morgenen. NRK, TV2, VG og Dagbladet. Deretter en tur innom et par lokalaviser og hvis det blir tid gjør jeg et kjapt besøk innom noen andre medier.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– CAS gjorde feil – Johaug får med seg OL likevel.

– Hvor leter du etter gode saker?

– Jeg leter etter gode saker flere steder. På sosiale medier, i avisa, på nett, i postlister og ved å snakke med folk. De gode sakene kommer også når du ikke leter.  

– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

– Et enkelt spørsmål, men så vanskelig å svare.

– Hvorfor?

– Av hele jordas befolkning blir det vanskelig å velge én - det finnes så mange interessante folk jeg kunne tenkt meg å snakke med.

– Hvilket spørsmål er det viktigste for en journalist?

– Hva skjedde?

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?

– Kanskje en klisjé, men det det aller viktigste verktøyet er jo stemmen og nysgjerrigheten vår. Det kommer du langt med i dette yrket. Teknologisk sett er det helt klart mobilen eller en pc med tastatur – med internett. Da har du det du trenger.  

– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det?

– Det nye prosjektet til NRK #dusåmeg. Den første reportasjen med elev Even og lærer Jannike er god og inspirerende journalistikk!

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Klikkoverskriftene, som for eksempel ”dette skjedde mens du sov” eller ”denne dressingen er ikke bra for deg”. Det finnes for mange av dem – men noen trenger dem likevel.

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover?

– Det viktige for utførelsen av yrket fremover blir å henge med på utviklingen som skjer - være ett hode foran uten at det blir “heseblesende”. Samt fortsette å være kreativ og nyskapende, og finne, ta vare på og presentere god og viktig journalistikk til folket.

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?

– Det kommer an på. En utfordring er som vi vet nedskjæringer og stramme økonomiske tøyler, en annen er journalistikkens troverdighet. Det å tiltrekke og fange leserens oppmerksomhet blant mye annet som spres der ute er for mange en utfordring.

– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Det var en video til NRK-prosjektet #dusåmeg. Bilder er jo det som fanger oppmerksomhet, og feedene på sosiale medier og i nettavisene består i dag for det meste av det. Et fåtall av dem får meg til å virkelig stoppe opp.

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Jeg er usikker på om det er snakk om dager, men det er i allefall snakk om veldig mange timer uten. Noen ganger er det deilig!

– Når logger du av for kvelden?

– Denne journalistikkstudenten har ikke trådløst internett i leiligheten sin. Jeg kan derfor bestemme når mobilnettet står på, og da kan det av og til bli tidlig avlogging. Gjør en siste sjekk av verden rett før jeg legger meg.

Powered by Labrador CMS