Offentlighetsloven utsatt

Justisdepartementet har utsatt iverksettingen av den nye offentlighetsloven med et halvt år. Knut Storberget viser til tidsnød.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Mange organer trenger tid til å forberede seg etter at forskriften er vedtatt, sier justisminister Knut Storberget i en pressemelding fra departementet.

Han viser til at det under høringen av forskriften, som skal utfylle den nye loven, kom inn svært mange og fyldige uttalelser.

– For å få anledning til å gjennomføre forsvarlige vurderinger av alle de spørsmålene som er tatt opp i høringsuttalelsene trenger Justisdepartementet mer tid enn fram til årsskiftet.

Knapp tid

Flere høringsinstanser, særlig instanser som ikke er omfattet av gjeldende lov, men som vil bli omfattet av den nye offentlighetsloven, mener også at tida er for knapp. De rekker ikke gjøre de nødvendige grep for å kunne praktisere loven.

Justisdepartementet tar derfor sikte på at den nye offentlighetsloven, som gir rett til innsyn i dokumenter i offentlig virksomhet, vil tre i kraft 1. juli 2008. Utsettelse av loven medfører også utsettelse av det nye prosjektet Offentlig elektronisk postjournal (OEP).

Pressemotstand

Presseorganisasjonene var sterkt kritiske til forskriftsutkastet fra departementet. De mener forslaget går lenger enn det som var Stortingets intensjoner da loven ble vedtatt, og er i strid med regjeringens uttalte mål om mer åpenhet.

Departementet foreslår blant annet å unnta flere offentlig eide selskaper fra offentlighet uten å begrunne dette nærmere enn at forretningshensyn taler for unntak. Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening er også misfornøyde med at departementet ikke gjeninnfører journalføringsplikt for såkalte organinterne dokumenter.

Powered by Labrador CMS