Postjournaler på nett for alle fra nyttår
Ved årsskiftet vil Offentlig elektronisk postjournal bli åpnet. Den nye postjournalen skal være åpen for alle og inneholde mye mer enn dagens Elektroniske postjournal (EPJ).
Blant innholdsleverandører til den nye elektroniske postjournalen (OEP) – som ikke er med i dagens løsning – inngår både Statsministerens kontor, Finansdepartementet og alle fylkesmennene. I tillegg blir det tilgang til enda flere sentrale statsinstitusjoner med OEP.
– Dette er det grunn til å feire. EPJ har vært en prøveordning med begrensninger for blant andre frilansere. Det er veldig fint at OEP blir åpent både for frilansere og alle andre, mener SKUP-leder Håkon Haugsbø.
Forskrifter må på plass
Selv om 1. januar 2008 er oppgitt som lanseringsdato for OEP på nettsidene til Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD), tas det et lite forbehold om at forskriften til den nye offentlighetsloven er ferdig til da. Etter planen skal et utkast til forskrift sendes ut med det første, slik at forskrift og ny lov kan tre i kraft samme dag som OEP skal åpnes, 1. januar.
– Det er lovavdelingen i Justisdepartementet som har hånd om arbeidet med forskrifter. Nøkkelen ligger derfor hos dem, om de blir ferdig tidsnok, sier Nils E. Øy, generalsekretær i Norsk Presseforbund og medlem av offentlighetsutvalget.
Lang prosess
Øy forteller at neste møte med FAD er berammet til 30. august, men at det da kun handler om et «statusmøte» med firmaet Machina, som har fått oppdraget med å utvikle den nye tjenesten og dens søkesystemer.
Det har vært en lang prosess fram til en åpen postjournal på nettet. Det første prøveprosjektet med EPJ startet så langt tilbake som i 1994, og etter tusenårsskiftet har det vært flere runder med forlengelser av prøvetida og betenkninger om hvem som skal ha adgang, hva som skal inkluderes, og ikke minst spørsmål om personvern og andre begrensninger med hensyn til søk.
– Alt med offentlighet i Norge tar lang tid, kommenterer Nils E. Øy lakonisk.
Frykter byråkrater
Håkon Haugsbø ser OEP som et stort og viktig skritt framover. Men han påpeker at byråkratiet kan innebære en utfordring, i sin omgang med OEP.
– Når alt blir mer åpent, kan man frykte at byråkrater vil tåkelegge dokumenter og røyklegge saksbehandlingen for å gjøre det uforståelig for utenforstående. Derfor er det viktig at forvaltningen får en kultur og holdning til offentlighetsloven som sikrer offentlig innsyn i samsvar med lovens intensjon, sier SKUP-leder Haugsbø.