Stig Inge Bjørnebye. Foto: Birgit Dannenberg

Forstår Tom Nordlie

Ola By Rise mener mediene må blir klar over makten de har. Stig Inge Bjørnebye mener mediene trenger å vise edruelighet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble det klart at Fredrikstad-trener Tom Nordlie trekker seg fra jobben i FFK. Under en pressekonferanse torsdag morgen kritiserte Nordlie medienes oppførsel.

– Det er belastende for familien når dere jakter i flokk på den måten. Når det jages i flokk, slik som før jul, og man ikke har mer enn én kilde, samtidig som jeg holder kjeft, er det belastende for familien og for barna. Nordlie gjorde det klart at for ham, som for Uwe Rösler, går grensen der mediedekningen går ut over barna.

Flokken

Det norske herrelandslaget assistenttrener Ola By Rise har gjort seg en del tanker rundt medienes opptreden. Rise har tolv års fartstid som journalist i Adressa og ytterligere to år i Arbeider-Avisa. Han har også vært redaksjonssjef for NRKs Her og Nå-redaksjon.

By Rise sier at selv om mediene tror de er klar over hvilken makt de har, så er de ikke klar over bivirkningene makten fører med seg. Selv om kanskje enkelte medier mener de ikke er aggressive alene, kan de fort oppleves som det når de kommer i samlet flokk.

– Det er volumet av saker og trykket over tid som gjør det store utslaget. Jeg tror nok enkelte som ikke har jobbet i media selv opplever dette som voldsomt. Du må betrakte deg selv utenfra hvor du av og til jages og andre ganger dyrkes.

Beleiring

Ola By Rise mener det er lett for mediene å blåse bort argumentene til Nordlie med at folk i framskutte roller må tåle det. Han mener at spesielt nettjournalister hadde hatt godt av å kjenne ordets kraft. Hvordan et bilde eller en tittel kan påvirke folk.

– Jeg har betraktet dette over tid og sett hvordan folk har taklet dette. Det er lite forståelse i mediene for dette, de vet ikke hvordan det oppleves.

Stig Inge Bjørnebye opplevde å få boligen sin beleiret av journalister da han var trener for Start. I dag er han varamedlem i Pressens Faglige Utvalg. Han mener at mediene ikke er så ille som de kan oppleves for Nordlie og Rösler.

– Jeg tror at medieverden er annerledes enn for 20 år siden, men medieverden er veldig oversiktlig, så det må være en del av vurderingen før man takker ja til en slik jobb. Min situasjon kan ikke sammenlignes med Nordlies. Han er glad i media og tilgjengelig for dem, dessuten spiller han selv på følelser i mediene.

Verdivalg

Bjørnebye mener at å ta jobben som trener i norsk toppfotball ikke lenger er et karrierevalg, men et verdivalg. Når man har erfaring slik Nordlie har, klarer man å vurdere mediebiten før man takker ja til oppdraget.

Når det gjelder Nordlies utspill forstår Bjørnebye at det kan oppleves voldsomt, og mener dette er en menneskelig reaksjon. Derfor kan det også oppleves verre enn det egentlig er.

– Det virker ikke så ille som han tror det er. Jeg synes det alltid er på sin plass å mane til edruelighet og skikkelighet i mediene ved slike situasjoner. Vi må i vareta en del etiske grenser som i Vær Varsom-plakaten som har med familie og barn å gjøre, sier Bjørnebye.

Klipp og lim

Ola By Rise mener det han kaller klipp- og limsyndromet påvirker hvordan mennesker opplever medienes omtale av dem. Mens det for ti år siden var én deadline å forholde seg til, er det kontinuerlig deadline i dag som følge av nettredaksjonene. Og disse, med sin klippjournalistikk, mener han forsterker problemet.

– Det er volumet, ikke at det er mange overtramp i mediene, men at sakene dukker opp overalt og over lengre tid. Når man møter daglige negative oppslag oppleves det som forfølgelse for den enkelte.

Powered by Labrador CMS