Helhetlig Orkla-løsning i fare
Ønsket om å beholde de norske avisene på norske hender, og klare signaler om Berlingske-salg, tyder på at Orkla gir opp en helhetlig løsning for Orkla Media.
Gjennom hele salgsprosessen har konsernstyret understreket at strategien er å oppnå en samlet løsning for Orkla Media.
«Løsninger som innebærer en oppsplitting av virksomheten blir dermed lagt vekk», har konsernstyret slått fast.
De ansattes og Orkla-styreleder Stein Erik Hagens ønske om å sikre en norsk løsning for de norske Orkla-avisene bidrar imidlertid til å vanskeliggjøre målsettingen om å finne en modell som sikrer at Orkla Media holdes samlet.
Sterke reaksjoner
Konsernstyret vedtok sist torsdag med fem mot fire stemmer å gå videre med et tilbud fra det engelske medieinvesteringsselskapet Mecom. Det skapte sterke reaksjoner blant ansatte i Orkla Media, og i etterkant har både Hagen og tillitsvalgte understreket at det kan ende med at Orkla beholder sine norske aviser.
Nå kommer meldinger om at det i helgen var møter mellom Berlingske Tidende og Mecom-eier David Montgomery. Ifølge Berlingske er Mecom nær ved å få kjøpe det danske medieselskapet. Orkla Media kjøpte Berlingske, som eier 14 landsdekkende og regionale aviser og 50 lokalaviser, for 1,7 milliarder kroner, og har i tillegg investert en milliard i driften.
Helheten forlatt?
Dersom Berlingskes opplysninger er korrekte, tyder det på at Orkla har forlatt målet om å finne en helhetsløsning for Orkla Media. Berlingskes konsernsjef Joachim Maling ønsker ikke å kommentere prosessen overfor Dagens Næringsliv.
Ifølge Dagbladet mener Orkla at den danske delen av Orkla Media er verdt tre milliarder kroner. Flere av budgiverne mener det er en altfor høy pris, og Mecom skal ha redusert sitt bud kraftig.
Usikkerhet om pris
Dagbladet skriver at det dreier det seg om usikkerhet knyttet til om tre av Orkla Medias danske lokalaviser er solgt med gjenkjøpsavtaler, men også de lite imponerende, økonomiske resultatene til Berlingske Tidende.
– Driften i Berlingske Tidende er ikke tilfredsstillende. 100 millioner kroner er et altfor dårlig resultat. Det skulle vært på 500-600 millioner kroner, så der må det helt klart gjøres noe, sier medieanalytiker Henrik Schultz i Danske Bank til Dagbladet.
I tillegg gjør Islandske Dagsbrúns planer om å etablere seg i Danmark med en gratisavis at Orkla Medias danske virksomheter framstår som mindre attraktive enn før.