Hvem er David Montgomery?

David Montgomery er av de mest omstridte, og ifølge The Observer, den mest forhatte avisleder i britisk medieverden. Han leder finansselskapet Mecom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Montgomery ble født i Belfast i 1948 og startet som redaktør av studentavisen på Queen’s University i samme by. Han tilhørte og har alltid støttet unionistene.

Han begynte i Daily Mirror i 1973, der han jobbet både i London og Manchester. Etter fem år ble han forfremmet til nyhetsredaktør. Deretter gikk veien til The Sun i 1980, People i 1982, sjefredaktør i News of the World i 1985 og Today i 1991. Fra 1992 var han konsernleder i Mirror Group inntil han ble skviset på et styremøte i 1999. Da hadde han kuttet og spart så hensynsløst at han fikk tilnavnet «Rommel» etter generalfeltmarskalken som ledet det tyske Afrikakorpset og tapte kampene om Nord-Afrika mot britenes populære generalløytnant Bernard Montgomery.

Amerikanske fond

Det er etter tiden i Mirror at David Montgomery har bygd opp sitt selskap Mecom med hjelp av blant annet amerikanske fond som Och-Ziff, og finansselskaper som Merryll Lynch, UBS, Cazenove, Commerzbank, Barclays Bank og Deutsche Asset Management.

Montgomery har ingen betydelige midler selv, men han har en idé, en visjon. Han er overbevist om at svært mange små europeiske aviser drives ulønnsomt, og han har greid å overbevise tunge finansinstitusjoner om at bare de gir ham penger, så skal han kjøpe opp, rasjonalisere og omstrukturere for så å selge igjen med stor fortjeneste. Det kalles noe misvisende for «buy and build».

Berliner Zeitung

Da Montgomery kjøpte Berliner Verlag – som utgir Berliner Zeitung, Berliner Kurier, TIP og eget trykkeri – i oktober i fjor, var det demonstrasjoner og underskriftskampanjer. Sjefredaktøren skrev at mannen ikke burde få slippe til som ny eier. Avisen presenterte ryktene om Montgomerys oppkjøp under tittelen «No Sir!» og portrettbildet ble trykt opp ned.

– En finansinvestor opptatt av kortsiktig overskudd, ikke en langsiktig publisist, sier Ewald B. Schulte, leder for redaksjonsutvalget i Berliner Zeitung.

Siden har han også kjøpt tabloidavisen Hamburger Morgenpost, Tysklands eldste avis.

Det siste året har han solgt lokalaviskjeden Local Press Limited med god fortjeneste. I tillegg til Berliner Verlag og Hamburger Morgenpost har han også kjøpt den hollandske avis- og trykkerikjeden Limbourg Group plc. Mecom er dessuten i samtaler om kjøp av den franske aviskjeden Delaroche.

Powered by Labrador CMS