Skuffelse og vantro i Orkla-avisene

Redaktører og journalister i Orkla-avisene reagerer med skuffelse og vantro over at de nå kommer på britiske eierhender.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Orkla Media er majoritetseier i 31 avisselskaper i Norge. Reaksjonen over å bli solgt til Mecom og den fryktede David Montgomery er gjennomgående negativ. Både redaktører og journalister gir uttrykk for skepsis, skuffelse, vantro og sinne. Typisk er kommentaren til klubblederen i Fredriksstad Blad.

– Dette er ufattelig og nedslående, sier Jan Erik Skau.

Redaktør i samme avis, Erling Omvik, håpet i det lengste at styreleder Stein Erik Hagen skulle bruke sin dobbeltstemme til å finne en annen løsning.

– Dette er en historisk dag med negativt fortegn. I dag er jeg mollstemt. Men som redaktør må jeg forholde meg til de eierne som Fredriksstad Blad til enhver tid har, sier Omvik, som håper at det blir stilt krav fra Orkla Medias side til at de publisistiske tradisjonene respekteres.

Frykter framtida

Konstituert redaktør i Tønsbergs Blad frykter for framtida.

– Mecom har tidligere vist at inntjening og marginer er viktigere enn det redaksjonelle innholdet, sier Leif Magne Flemmen.

Han mener konsekvensene av eierskiftet vil kunne bli at redaksjonene ribbes for ressurser.

– Lokaldemokratiet vil bli rammet dersom man skjærer ned i redaksjonene. Orkla har som eier vist langsiktighet og respekt for redaktørenes frihet. Slike signaler har vi foreløpig ikke sett fra Mecoms side, sier Flemmen til NTB.

Sigmund Kydland er fremdeles sjefredaktør og administrerende direktør i Varden, men overtar 1. august redaktørstolen i Tønsbergs Blad.

– Jeg har hele tiden vært og er fortsatt skeptisk til prosessen rundt salget av Orkla Media. Da Orkla-konsernet før nyttår varslet at det var på jakt etter nye kompanjonger i medievirksomhet, ble to momenter veldig tydelig vektlagt. Det ene var at Orkla Media ville finne en partner i det norske riksmarkedet, det andre var en sterk partner i digitale medier. Ikke noe av dette er skjedd, og jeg er skuffet over utfallet, sier Kydland til Dagbladet.no.

Overrasket og sint

Redaktør i Østlendingen, Ole Erik Almlid, er like skuffet og overrasket.

– Dette hadde jeg virkelig ikke trodd, sier han, mens nestleder i journalistklubben, Ragnar Søberg sier han nesten ikke trodde det han hørte.

Klubbleder i Moss Avis, Magne Henriksen, sier dette ikke er løsningen de håpet på.

– Vi håpet i det lengste på at salget av Orkla Media ville bli stoppet i dag, men protestene foran hovedkontoret på Skøyen førte tydeligvis ikke fram.

– Det verst tenkelige utfall. Den umiddelbare følelsen er at Stein Erik Hagen har sviktet alle ansatte i Orkla Media. Hagen har fram til nå hatt bred støtte fra de ansatte, men denne gang ble vi på ingen måte hørt, sier leder Joar Grindheim i redaksjonsklubben i Haugesunds Avis.

Fortvilet

– Vi er fryktelig skuffet og fryktelig sint over å ha blitt solgt til en slik kjøper. Det vi vet om Mecom i dag, får oss til å frykte både sparetiltak og tap av arbeidsplasser, sier klubbleder i Sandefjords Blad, Ingeborg Volan.

Fungerende ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Sandefjords Blad, Vibeke H. Jørgensen, føler det samme.

– Vi er skuffet og overrasket over at avgjørelsen falt allerede i dag. Vi hadde håpet at våre eiere hadde ventet litt før de tok en slik avgjørelse, sier Jørgensen.

– Men vi stiller oss nå avventende til hvordan vår nye eier forholder seg til redaktørinstituttet og den langsiktige publisistiske tankegangen som Orkla har representert.

Sviktet

– Det verst tenkelige utfallet for Østlandets Blad, avisens ansatte og på sikt ØBs lesere, sier Lars Norsted, leder av redaksjonsklubben i Østlandets Blad.

Klubbleder i Drammens Tidende sier folk i avisa reagerer med en blanding av skuffelse og vantro.

– Vi føler oss sviktet av Stein Erik Hagen, sier Espen Sandli til NRK.

Også konsernets ansatte i Danmark fortviler.

– Jeg er dypt, dypt skuffet over Orkla-konsernet. Dette er motstridende med alt de tidligere har sagt om vår fremtid, sier Steffen Lilmoes, journalist og tillitsvalgt i den danske Orkla-avisen Jyske Vestkysten til nyhetsbyrået Ritzau

Powered by Labrador CMS