Kalle Lisberg. Foto: Birgit Dannenberg
Kalle Lisberg. Foto: Birgit Dannenberg

P4 utfordrer storebror

Slik blir kanalens lokalradio.

Publisert Sist oppdatert

Foran et fullsatt auditorium i VG-huset kunne Kalle Lisberg og hans kumpaner endelig slippe nyheten løs. P4s lokalradiostasjoner blir hetende P5, og fra nyttår er stasjonene på plass i Oslo, Stavanger, Trondheim og Bergen.

– Det er en stor dag for oss, vi har jobbet hardt og er veldig spent. P4 er en veldig profesjonell radiobedrift. Vi har drømt om å nå ut til flere målgrupper med flere formater, men flaskehalsen har vært distribusjon, sa P4-sjef Kalle Lisberg under presentasjonen tirsdag morgen.

Mot NRK

Lisberg var ikke snau i sin presentasjon, og gjorde det klart hvem det er de nye radiostasjonene til MTG-konsernet skal legge seg ut mot.

– Nå kan vi begynne å utfordre storebroren på lyttermarkedet. Vi kan utfordre NRK på storbyene, sa han og viste til distriktssendingenes sterke posisjon.

P3 vs. P5

P5 vil ut fra musikken ved innledningen av presentasjonen få en ungdommelig profil. Ifølge beregninger har stasjonene samlet et lytterpotensial på to millioner mennesker.

Aldersgruppen stasjonene sikter inn mot er 18 til 40 år, med urban musikk, og byens nyheter.

– Vi ser for oss en P5 som er mye yngre enn P4 er, sa Andersen og viste til et demografikart for medierådgiverne hvor det var forholdsvis tydelig at det er mer NRK P3 enn NRKs distriktssendinger.

Vekke Bergen

For å få til dette, mener kanalsjef Kenneth Andresen at nøkkelen ligger i å være mest mulig lokale.

– Vi skal vekke noen bergensere og de skal være minst like begeistret over Branns seier som deg, gjorde han det klart.

Andresen fortalte at P5 nå bygger opp studioer i de forskjellige byene, og at de allerede har ansatt programledere i de forskjellige byene.

– P5 kommer til å bli en fullservicekanal med alle elementene som dekker behovene du trenger gjennom dagen. Vi kommer til å sende lokale nyheter i disse byene gjennom hele dagen. Det handler om nærheten vi tror du må ha. Det er ganske tøft, det er bare NRK P1 som klarer.

– Og alle våre programledere snakker dialekt, sa Andresen.

Kanalsjefen fortalte at det i tillegg til lokal morgensending og ettermiddagssending, kan det også oppstå lokale formiddagssendinger i enkelte av byene.

– Disse byene har ikke hatt så mye lokalt innhold.

Ventetid

P4 kom på banen i lokalmarkedet etter at tidligere kulturminister Trond Giske avviste tildelingen av lokalradiokonsesjoner i fjor sommer. Da disse ble lyst ut på nytt kastet Lisberg og P4 seg på søkerlisten.

Til manges overraskelse fikk P4 fire konsesjoner som tillater P5 å sende døgnet rundt.

Siden har det vært klageprosesser til både Medietilsynet og til Giske. Disse klagene behandlet Giske på vei ut av kulturdepartementet, og Lisberg sendte en hilsen til den tidligere statsråden.

– Vi har holdt på å bli sprø av Giske og byråkratene, men har ikke bare sittet og ventet.