Oppmerksomhet er viktig

Den pakistanske redaktøren Syed Sibtain Hussain mener den internasjonal oppmerksomhet har stor betydning for utviklingen i Pakistan.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Redaktøren for den Oslo-baserte avisa The Asians kom til Norge i 2005 etter mange år som politisk journalist i Islamabad. Han følger utviklingen i Pakistan tett via nettsteder og kontakt med gamle kolleger. Han mener den internasjonale oppmerksomheten og støtten fra journalister i andre land har stor betydning.

– Jeg tror myndighetene kan komme til å lette på restriksjonene ganske snart på grunn av presset som journalistorganisasjonene i og utenfor landet har bygd opp. Skjer ikke det kan det slå tilbake på regjeringen selv. Den vil ikke vil være i stand til å fortsette kneblingen av mediene særlig lenge, mener Hussain.

Ikke medhold

Tirsdag kom det en negativ rettsavgjørelse. Eierne av GEO Television Network fikk avslag på sin anmodning om å få fire av selskapets kanaler tilbake på lufta.

Det pakistanske føderale journalistlaget (PFUJ) sier rettsavgjørelsen setter 1.200 jobber i fare fordi reklameinntektene uteblir.

– Avvisningen er et signal om at myndighetene ikke er interessert i at GEO skal komme raskt tilbake på lufta, heter det i uttalelsen fra PFUJ.

NJ-støtte

Også Norsk Journalistlag har engasjert seg til støtte for pakistanske kolleger. I et brev til den pakistanske ambassadøren Rab Nawaz Kahn tidligere i måneden skriver NJs leder Elin Floberghagen og landsstyremedlem Eva Stabell at de fordømmer stengningen av private nyhetskanaler og at det er innført sensur i såvel trykte som elektroniske medier. NJ ber pakistanske myndigheter stoppe sensuren av media og sørge for at journalister får arbeide trygt.

Bedre før

Syed Sibtain Hussain mener mediene hadde gode tider før unntakstilstanden ble innført.

– Jeg kan ikke si at de jobbet 100 prosent fritt og uavhengig, men situasjonen var mye bedre. Riktignok var det restriksjoner i noen spesielle tilfeller, men vanligvis jobbet både trykte og elektroniske medier raskt med forskjellige politiske, sosiale og økonomiske saker.

Det ga i seinere år en god informasjonsflyt i hele landet, og mediene avdekket kritikkverdige forhold, sier Hussain.

Powered by Labrador CMS