Vinnerbildet frikjennes

Eksperter avviser anklagene om at Gaza-bildet er sammensatt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I februar ble det kjent at et bilde av et begravelsesfølge i Gaza, tatt av svenske Paul Hansen fra Dagens Nyheter, var kåret til det beste pressebildet i verdens største fotokonkurranse, World Press Photo.  

I en artikkel på nettstedet extremetech.com hevdes det nå at bildet er  forfalsket, og i virkeligheten satt sammen av  flere eksponeringer, i tillegg til at skyggepartier er lettet kraftig opp. ”Et svikefullt bedrag” kaller nettstedet Hansens bilde.

Tirsdag kveld meldte det svenske nyhetsbyrået TT at to uavhengige eksperter har gransket bildet på  oppdrag fra World Press Photo og konkludert med at det er ekte.

World Press Photo konkluderer med at anklagene er grunnløse.

Avviser

Fotografen tar også kraftig til motmæle mot beskyldningene i et intervju med news.com.au.

- Bildet er så visst ikke en sammenstilling eller en fake. Jeg har aldri fått et bilde mer grundig vurdert, av fire eksperter og av ulike fotojuryer i hele verden, sier han.

 For å justere tone og balanse i den ujevnt belyste bakgata framkalte han råfila med ulik tetthet (density). Dette for å bruke det naturlige lyset, framfor å etterbelyse, forklarer fotografen. Hensikten er å gjenskape det øyet kan se og oppnå større dynamikk.

 - For å si det enkelt, det er den samme fila framkalt over seg selv- det samme du gjorde med negativer når du skannet dem.        

Vinnerbildet har også tidligere skapt debatt. Da sa juryleder Santiago Lyon fra Associated Press at de var overbevist om at bildet er i tråd med akseptabel profesjonell praksis.

Undersøker

Ifølge WPPs eget regelverk kan ikke innholdet i bilder endres. Bare retusjering i henhold til gjeldende standard i bransjen er tillatt.

World Press Photo sier til  Huffington Post UK at Hansens bilde har utløst masse debatt om hvor mye bildet er bearbeidet.

”Paul Hansen er tidligere forklart i detalj hvordan han etterbehandlet bildet. World Press Photo har ingen grunn til å tvile på hans forklaring. Men for å få en slutt på videre spekulasjoner, og i samarbeid med Paul Hansen, har vi spurt to uavhengige eksperter om å undersøke bildefila. Resultatet vil bli offentliggjort så fort det er tilgjengelig”. 

 

 

Powered by Labrador CMS