Jakten etter Per Edgar Kokkvold etterfølger er i gang. Foto: Birigit Dannenberg

Neppe Leveson-effekt i PFU

Men britiske medier frykter det verste av rapporten som kommer i dag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er mer enn ett år siden Leveson-kommisjonen i England begynte å gå pressen etter i sømmene. Kommisjonen ledes av Lord Justice Brian Henry Leveson og ble satt ned av statsminister David Cameron etter avsløringene av at journalistene i News of the World drev med utstrakt bruk av telefonhacking.

Ett av spørsmålene som er blitt drøftet er hvordan pressen skal reguleres. Selvregulerende som i dag gjennom Press Complaint Commission (engelsk PFU), eller gjennom lovregulering.

Ingen glede

I dag kommer en 2000 sider lang rapport fra kommisjonen.

– Fra pressens side og i gamle PCC har de ikke noen forventninger i ordets rette forstand, for det er noe man gleder seg til, og dette gleder de seg ikke til. De vet det blir ubehagelig og frykter det verste fra Leveseon som gjennom hele sin dommergjerning har vist dyp forakt for tabloidene i hvert fall, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold. Onsdag kveld kom han tilbake fra England hvor han blant annet har hatt møter med avisredaktører.

Kokkvold mener det ikke borger godt for pressen at det under kommisjonens arbeid ble kjent at Leveson hadde kontaktet BBC og spurt om det virkelig var nødvendig å bedrive satire etter at serien The Thick of it hadde parodierte høringen.

Bitre etter avsløringer

Det er ingen solide lekkasjer om hva som vil komme i rapporten, forteller Kokkvold. Men det er flere spekulasjoner. Noen går ut på at statsminister Cameron ønsker å lovregulere mediene, mens andre at regjeringen er splittet. En tredje spekulasjon mener å kjenne til at Cameron vil gi pressen et halvår til å rydde opp i egen bakgård. Skjer ikke dette, blir det lovregulering.

Flertallet i parlamentet skal være for en lovregulering av pressen. Ifølge Kokkvold er det blant mange av parlamentsmedlemmene en sterk bitterhet etter at the Daily Telegraph avslørte at flere politikere stjal fra felleskassen.

– Denne bitterheten er så sterk at Cameron måtte advare i parlamentet mot at den skal påvirke beslutninger de tar.

Men i pressen fryktes det, og de frykter det verste, forteller Kokkvold.

En spørreundersøkelse gjennomført på vegne av The Guardian sier fire av fem av de ønsker en lovregulert presse. Til ITV sier halvparten av de spurte at de ønsker det samme. Kokkvold mener det handler om hva slags spørsmål som stilles.

Ingen konsekvenser i Norge

Han mener rapporten neppe vil påvirke norsk PFU. Likheten mellom de to selvdømmeordningen er at de begge er selvregulerende og finansiert av pressen, men der stopper det også.

– Men det er alltid noen kritikere som vil si; se på det som nå skjer i Storbritannia. Å si at det vil få konsekvenser er like meningsløst som å si at da Telegraph avslørte engelske politikeres svindel, burde vi i Norge gjøre noe med politikerne her.

– Dette viser hvordan det kan gå når pressen ikke klarer å holde sitt eget hus i orden.

Leveson presenter konklusjonene i rapporten på en pressekonferanse klokka 14.30 torsdag.

Powered by Labrador CMS