Jarle Bentzen. Foto: Bjørn Steinar Meyer
Redaktør felt for verv
PFU mener nestlederverv i fotballklubb skapte interessekonflikt.
Smaalenenes Avis er felt av PFU for brudd på Vær Varsom-plakatens (VVP) punkt 2.3.:
«Redaksjonelle medarbeidere må ikke ha oppdrag eller verv, økonomiske eller andre bindinger som kan skape interessekonflikter i forhold til deres redaksjonelle oppgaver. De må unngå dobbeltroller som kan svekke deres troverdighet.(…)».
Les kjennelsen fra PFU her.
Dømt i retten
Ansvarlig redaktør og direktør Jarle Bentzen var inntil februar i fjor nestleder i Askim Fotballklubb. Han ble innklaget til PFU av Bjørn Drillestad, tidligere trener i fotballklubben.
Se video fra debatten her.
Journalisten har tidligere omtalt striden mellom de to. Bentzen ble i oktober dømt av tingretten til å betale Drillestad 50.000 kroner i oppreisning for ærekrenkelser.
Konflikten startet i januar 2009. Drillestad kritiserte da Askim Fotballklubb og dens nestleder i en artikkel i Smaalenenes Avis. Bentzen fikk komme til orde som nestleder med saftige karakteristikker av Drillestad i en underartikkel.
Må sette grenser
Utvalget mener nestlederen hadde rett til å ta til motmæle, men at spørsmålet her var om kritikken var presseetisk akseptabel. Avisen ble under tvil ikke felt på dette punktet.
– Drillestad er en medievant person, han måtte forstå at han kom til å få kritikk, og kom til orde raskt etterpå, leste organisasjonssekretær Kjell Nyhuus fra sekretariatets innstilling.
PFU sluttet seg også til sekretariatets konklusjon om at redaktøren ikke må ha verv som skaper interessekonflikter, og på dette punkt har brutt god presseskikk.
Må sette grenser
Utvalgsmedlem Henrik Syse stilte spørsmål ved om Bentzen her ble felt i realiteten for å ha hatt et verv.
– Han har ingen direkte økonomiske bindinger som gjør det problematisk å ha vervet samtidig med redaktørrollen i avisen. Problemet er rett og slett at han har et verv. ( …) Det går rett inn i en debatt om at redaktører ikke kan ha verv i politiske parti, og strekker tankegangen til å gjelde en sportsklubb. Jeg er litt usikker på det.
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold mener det vil være bra for journalistikken å sette en grense her.
– Vi er ikke tjent med pressefolk som melder seg ut av samfunnet. Men man må sette visse grenser i det som kan skape lojalitetskonflikter, sa generalsekretær Per Edgar Kokkvold, som mener man må stille strengere krav til redaktører enn journalister.
– Skal lite til
Varamedlem Kirsti Nielsen mener det dreier seg om hva en redaktør kan bedrive fritiden sin med, og peker på at det er uenighet i pressen om temaet.
– Jeg er mer puritansk enn Per Edgar og er streng i egen redaksjon. Spesielt i lokalaviser skal det så lite til. Man skal delta i lokalsamfunnet, men ikke på en måte som gjør at vi kan bli mistenkt for å være partiske.
Nielsen synes redaktøren her har satt redaksjonen sin i en vanskelig situasjon.
– Kan gjelde mange
Utvalgsmedlem Martin Riber Sparre mener mange norske redaktører kan ha bindinger det går an å sette spørsmålstegn ved.
– Er det sånn å forstå at man har brutt VVP allerede når man har en slik binding? Eller må det en konflikt til? I det første tilfellet ser jeg for meg en svær bunke saker.
Kokkvold svarte at han ikke tror det kommer inn en kø av lignende saker.
– Det dreier seg om et stort stoffområde (fotball, journ.anm.).
Generalsekretæren sa det ikke ville vært problematisk om Bentzen var nestleder i filatelistklubben i Østfold.