Faksimile fra VG Nett 3.3.2010.

– Dette må han tåle

Hoppgeneral trakk sitater, men VG Nett publiserte dem likevel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagen ble ikke helt den samme for styreleder Roar Gausdal i Kollenhopp, selv ikke med hjelp fra VG Nett. Etter at det tirsdag kveld ble kjent at Bjørn Einar Romøren fikk hoppe i nye Holmenkollen før Anette Sagen, selv om det skulle være hennes jobb.

Fra onsdag morgen har papir- og nettaviser gradvis blitt fylt opp med reaksjoner på at Romøren satte utfor bakken ett døgn før Sagen skulle være den offisielle førstehopperen.

VVP-endringer

Onsdag formiddag intervjuer VG Nett Gausdal om det som har skjedd. Gausdal stiller til intervju uten noen særlige betingelser og sier blant annet at saken er blåst ut over proporsjoner. Det er når han får sitatsjekken at saken tar en annen vending.

Gausdal bestemmer seg da for å trekke sitatene sine med unntak av at han presiserer at han stiller seg bak kommunens vedtak om at Sagen skal hoppe først, og samtidig ønsker henne velkommen.

Til tross for at han trekker sitatene, velger ansvarlig redaktør Espen Egil Hansen å sette dem på trykk. Det forklarer generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund at han har rett til å gjøre etter endringene av Vær Varsom-plakaten i 1994. Frem til da hadde intervjuobjektet eiendomsrett på sitatene, med mindre det var teknisk umulig å stanse publiseringen.

Prøvd i PFU

Ifølge Kokkvold opplevde man fram til endringen at folk til stadighet trakk sine sitater etter å ha snakket med rådgivere.

– Etter gjeldende presseskikk har VG rett til å publisere uttalelsene. Har man først avgitt uttalelse så skal man kunne gjengi dem. Så er det mange som angrer på det de har sagt og spør om kan trekke tilbake. Og noen ganger sier journalisten ja.

Praksisen med å publisere sitater som er trukket er blitt prøvd i PFU etter at Dagsavisen gjorde tilsvarende. Kokkvold forteller at her fikk ikke klager medhold.

– Du må regne med at når du først stiller til intervjuer, så blir du gjengitt.

 

Powered by Labrador CMS