Per Edgar Kokkvold takker for seg og går inn i pensjonistenes rekker. Foto: Birgit Dannenberg
Per Edgar Kokkvold takker for seg og går inn i pensjonistenes rekker. Foto: Birgit Dannenberg

Kokkvold overtar i Kringkastingsrådet

Etikk-veteranen utnevnes fredag.

I nesten 18 år satt Per Edgar Kokkvold som generalsekretær i Norsk Presseforbund. Før det var han medlem og leder av Pressens faglige utvalg (PFU) fra 1988 til 96. Det er erfaring kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen nå vil få bryne seg på. For etter det Journalisten kjenner til, vil Kokkvold bli utnevnt til Kringkastingsrådets nye leder under statsråd kommende fredag.

Les også: Vis folkeskikk

Kokkvold, som gikk av med pensjon i fjor høst, ønsker ikke å kommentere opplysningene Journalisten sitter med. Det ønsker heller ikke statssekretær Knut Olav Åmås. Han vil heller ikke bekrefte at en eventuell utnevnelse vil skje førstekommende fredag.

Med Kokkvold vil Kringkastingsrådet få en leder uten bakgrunn som politiker. Det er en god stund siden sist. De fire siste lederne har alle politisk bakgrunn av varierende grad.

Politikere

Sittende leder May-Helen Molvær Grimstad var stortingsrepresentant for KrF fra 1993 til 2009. Før henne var høyrepolitiker Kjellaug Nakkim leder i perioden 2006 til 2009. Nakkim, som også er mor til samfunnsredaktør Kyrre Nakkim, satt på Stortinget fra 1989 til 2001.

Stortingspolitiker Kjellbjørg Lunde (SV) var leder for rådet i perioden 2002 til 2005. Lunde satt på Stortinget fra 1981 til 1997. Ivan Kristoffersen var rådets leder før det. Fra 1998 til 2001 var han leder. Kristoffersen var riktignok statssekretær i Fiskeridepartementet i 1979 til 1981, men det er først og fremst ansvarlig redaktør i Nordlys han er kjent som. Denne stillingen hadde han fra 1982 til han gikk av med pensjon i 1997.

Mens Stortingets sju representanter i Kringkastingsrådet har vært klar en liten stund, henger regjeringen litt etter. Statssekretæren forteller likevel at det blir noen endringer i deres navneliste.

– Det blir noen nye navn, og så blir det noe kontinuitet. Vi legger vekt på medie- og samfunnskompetanse. Og så velger vi ikke ut fra partiboken, slik det har vært vanlig tidligere, sier Åmås.

Noen nye

Ifølge Kampanje har Stortinget utnevnt Ap-politiker Sigvald Oppebøen Hansen fra Telemark med Espen Granberg Johnsen som hans vara. Tidligere statssekretær i kulturdepartementet, Mette Gundersen (Ap) fra Kristiansand og Inger Løite som hennes vara.

Afshan Rafiq fra Høyre i Oslo er nominert, hun har sittet i rådet siden 2009. Elizabeth Skogrand fra Røyken er vara for Rafiq.

Tidligere profilert Høyre-ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth er utnevnt med Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort som vara. Frps generalsekretær Finn Egil Holm rykker også inn med Ingvil Smines Tybring-Gjedde som vara.

K-rådsleder May-Helen Molvær Grimstad fra KrF er utpekt til å fortsette i rådet. Tidligere sjefredaktør Thor Bjarne Bore er hennes vara.

Senterpartipolitiker og tidligere statssekretær Erlend Grimstad vil møte, mens Line Gaare Paulsen som stand-in.

Det sittende Kringkastingsrådet består av: Kjersti Thorbjørnsrud, Mette Gundersen, Knut Haavik, Grethe Fossum, Kristoffer Kanestrøm, May Hansen, Maria Teresa Bjerke, Jon Olav Alstad, May-Helen Molvær Grimstad, Stein Gauslaa, Sylfest Lomheim, Frank Rossavik, Afshan Rafiq, Steinar Pedersen og Pål Morten Borge (varamedlem).

Powered by Labrador CMS