JUSTERTE: Pressens Faglige Utvalg har justert etikkplakaten for mediedekning av store ulykker og katastrofer. Foto: Kathrine Geard

PFU endrer katastroferegler

Ber mediene være ekstra varsomme ved direktesending.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På sitt møte i forrige uke vedtok Pressens Faglige Utvalg en revidert utgave av sin prinsipputtalelse om ulykker og katastrofer. Det er nå lagt til et avsnitt om pårørende og varsomhet. I stedet for formidlingsplikt står det nå at mediene har et klart informasjonsansvar. Formuleringene om medienes dekning av offentlige sorgmarkeringer er også forandret noe.

Algerie aktualiserer

Behovet meldte seg etter 22. juli. Mediene så i ettertid at en del kunne vært gjort annerledes. Blant annet ble overlevende og pårørende intervjuet på direktesendt tv. Mange var kritiske til dekningen og etterlyste mer varsomhet.

– Det dukket opp et par nye problemstillinger som viste at det var aktuelt å oppdatere uttalelsen. Utvalget finner det ikke naturlig å lage en uttalelse spesielt knyttet til 22. juli. Det er ikke så mange prinsipper knyttet til den spesielle hendelsen, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Algerie aktualiserer

På PFU-møtet påpekte leder Hilde Haugsgjerd at håndtering av store ulykker på nytt er aktuelt med det nylig avsluttede terrorangrepet i Algerie.

– Det rapporteres i større grad mens det skjer og situasjonen er uavklart. De berørte er ofte midt i situasjonen, og redaksjonene må ta avgjørelser raskt.

I den reviderte uttalelsen understreker PFU at berørte og pårørte kan være sterkt preget av det de har opplevd. Videre uttaler de:

“Det må derfor utvises særlig varsomhet ved formidling av reaksjoner fra disse, spesielt dersom reaksjonene publiseres direkte, og om situasjonen fortsatt er uavklart.”

Samfunnets sorgarbeid

Den første prinsipputtalelsen om ulykker og katastrofer ble avgitt 15. juni 1988.

– Den direkte foranledningen for uttalelsen var Torghatten-ulykken 6. mai samme år, sier Kokkvold.

I Torghatten-ulykken mistet alle de 36 personene ombord livet da et Widerøefly krasjet i fjellveggen til Torghatten.

Flere i det nåværende utvalget reagerte på formuleringen om mediedekning av offentlige markeringer. Der het det blant annet at det er viktig for sorgarbeidet med offentlige markeringer og tydelige rammer rundt aktualiserte dødsfall.

Viktig med rammer

Haugsgjerd innvendte at en offentlig markering ikke nødvendigvis er viktig for personlig sorgarbeid. Forsker og PFU-medlem Henrik Syse stilte spørsmål ved begrepet ‘aktuelle dødsfall’. Etter kort diskusjon ble uttalelsen endret til at offentlige markeringer er viktige for samfunnets sorgarbeid, og at det er viktig med rammer rundt mediefokuserte dødsfall.

Uttalelsen sier også at det forventes at mediene dekker offentlige markeringer av sorg ved store ulykker og katastrofer. Når det kommer til begrensninger av slik dekning henviser utvalget til presseetikken:

“Begrensningene består i at man ikke på en nærgående måte eksponerer den enkeltes private sorgreaksjon. Man må være forsiktig med å knytte sorgreaksjoner til navn, eller å bruke bilder med gjenkjennelige personer som viser sterke følelsesutbrudd.”

Unntaket her er offisielle personer som deltar i markeringene, fordi de kan gi inntrykk av samfunnets deltagelse i sorgen.

 

Powered by Labrador CMS