29 terrorklager til PFU

De første sakene blir behandlet neste måned.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pressens faglige utvalg (PFU) har så langt mottatt 29 klager på dekningen av terrorangrepene 22. juli. Fem av klagene er ferdigbehandlet fra sekretariatets side. 

Venter ikke

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier at de første klagene vil komme opp i utvalgets møte 20. oktober.

– De som tror vi vil behandle mange klager 20. oktober tar feil. Det blir nok ikke mer enn to til tre saker.

Klagefristen for saker til PFU er seks måneder, men pressegeneralen sier at utvalget ikke vil vente så lenge før de begynner å behandle klager på terrordekningen.

– Noen har antydet at vi bør vente i seks måneder for å behandle alle sakene under ett. Men det mener vi er umulig fordi vi ikke kan avbryte den presseetiske debatten til klagefristen har gått ut.

Avventer samtykke

I klager som gjelder identifiserbare personer må PFU hente inn samtykke fra vedkommede offer eller pårørende av offeret. Kokkvold sier at sekretariatet ved innhenting av samtykke noen ganger får beskjed om at pårørende selv er i ferd med å formulere en PFU-klage. I slike tilfeller vil det bli aktuelt å utsette klagebehandling av saker - selv om den første klagen er ferdigbehandlet - for å behandle de som er knyttet til én sak samtidig.

– Det betyr også at noen ikke trenger å klage fordi den allerede er avgjort, mens andre kanskje vil klage inn saken igjen på mer individuelt grunnlag.

Så langt det få pårørende og overlevende som har meldt inn klager.

– Det er ikke overraskende fordi de har hatt annet å gjøre. Det er grunn til å vente flere klager fra direkte berørte, sier Kokkvold.

Parallellklager

Det er Dagbladet, VG og TV 2 som så langt er klaget inn flest ganger. To av sakene mot Dagbladet er såkalte parallelle klager, som dreier seg om flere klager på samme sak. VG har også tre parallelle klager mot seg på saken som dreier seg om rekonstruksjonen på Utøya. NRK er kun klaget inn for Dagsrevyen-reportasjen av rekonstruksjonen på Utøya.

Klagene dreier seg i hovedsak om bildebruk og nærgående medier i forbindelse med intervjuer av ofre og pårørende. De fem parallellklagene mot VG og Dagbladet går alle på bildebruk.

TV 2 er klaget inn for en dokumentar de sendte kort tid etter Utøya-tragedien. Klager mener, ifølge Kokkvold, at denne dokumentaren ble sendt for kort tid etter massakeren.

Andre medier som er klaget inn er Tidens Krav, Karmøynytt, Fædrelandsvennen, Nettavisen, Firda, Namdalsavisa, Dagsavisen, Stavanger Aftenblad, Eidsvolds Blad og Adresseavisen. Klagene dreier seg om temaer om alt fra forhåndsdømming i ledere til tittelbruk og refuserte leserbrev utover bildebruk og nærgående medier.

Mange berørte

Kokkvold mener antallet klager ikke er oppsiktsvekkende høyt med tanke på sakens omfang, følelsene knyttet til den, interessen rundt saken og at mediene selv omtaler det som et angrep på Norge.

– Det er mange som føler seg berørt og reagerer på bruken av bilder og nærgående medier, sier han.

Powered by Labrador CMS