Kvinnen som klaget til danske Pressenævnet ønsker å være anonym, men etikkrøkterne krever at innklaget avis offentliggjør navnet hennes.

Dansk PFU pålegger nettavis å offentliggjøre navnet på klager

Men klager ønsker å være anonym.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En pårørende følte seg gjenkjent i et debattinnlegg publisert av nettavisen POV International, og klaget til Pressenævnet, danskenes variant av Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Kvinnen fikk medhold i Pressenævnet, men nå oppstår forviklingene, ifølge danske Journalisten.

Pressenævnet krever nemlig at nettavisen må offentliggjøre navnet på klager i forbindelse med at den publiserer fellelsen – mot kvinnens vilje.

Hovedgrunnen til klagen var at hun følte at hun ble gjenkjent i det opprinnelige innlegget – selv om hun var anonymisert.

Men Pressenævnet mener navnet må oppgis for at kvinnen skal få oppreisning.

– Jeg forstår det ikke, sier POV Internationals sjefredaktør Annegrethe Rasmussen til danske Journalisten.

Hun sier videre at hun har fått flere e-poster fra kvinnen, hvor hun skriver at hun ikke vil identifiseres.

Pressenævnmedlem Lene Sarup, som til daglig er debattredaktør Fyens Stiftstidende, forsvarer avgjørelsen i et intervju med det danske fagbladet:

– Når man klager til Pressenævnet, så er det fordi man er blitt krenket og vil ha oppreisning. Hvis man vil ha oppreisning i offentligheten, så forstår jeg ikke hvorfor man ikke vil ha sitt navn fram.

Sarup sier videre at hvis man ønsker å være anonym i klageprosessen, så må dette avtales på forhånd. Det skal ikke ha skjedd i denne saken.

I sin klage krevde kvinnen også at POV International skulle slette innlegget. På dette punktet fikk hun ikke medhold.

Fakta: Pressenævnet

  • Er danskens svar på Pressens Faglige Utvalg (PFU), men i motsetning til PFU er ikke dette en selvdømmeordning, men behandler brudd på god presseskikk med utgangspunkt i den danske medieansvarsloven.
  • Pressenævnet består av åtte medlemmer: Formann og nestformann utpekes av Højesteret, to medlemmer utpekes av Dansk Journalistforbund, to utpekes av de danske mediers redaksjonelle ledelser og offentlighetens to representanter utpekes etter uttalelse fra Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Kilde: Wikipedia og Danske Medier

Powered by Labrador CMS