Schibsted kjøper seg opp til nær en tredel av Polaris Media. Foto: Kathrine Geard

Schibsted kjøper seg opp i Polaris

Skal være langsiktig eier, sier konserndirektør Trond Berger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For bare noen måneder siden var aksjene spredd på flere svenske og internasjonale eiere. Nå finner de veien tilbake i folden til Schibsted.

Tvunget til salg

For å få til det som en gang skulle bli Media Norge ble Schibsted pålagt av Medietilsynet å selge seg ned i det daværende Adresseavisen-konsernet. Schibsted hadde på dette tidspunktet 36,6 prosent av aksjene i selskapet. Mediekonsernet hadde i tillegg til dette 80 prosent av Harstad Tidende Gruppen (HTG). Sistnevnte fant etter hvert sammen med Adresseavisen og dannet Polaris, hvor Schibsted ble største eier med 43 prosent av aksjene.

Denne posten ble pålagt solgt ned slik at mediekonsernet satt igjen med kun sju prosent av aksjene. Etter en lang parkering solgte Schibsted i september i fjor aksjene til Norrköpings Tidningars Media, Nya Wermlands-Tidningens Aktiebolag, Helsingborgs Dagblad og den internasjonale investoren Franklin Enterprises. 

Øker eierskapet

I forrige måned ble det kjent at Schibsted kjøper tilbake de 3,6 millioner aksjene som Franklin Enterprises satt på. Onsdag ble det kjent at Schibsted kjøper seg ytterligere opp i Polaris. De henter tilbake drøyt 7 millioner aksjer fra Norrköpings Tidningars Media for 175,5 millioner kroner. 

Etter kjøpet eier Schibsted 14,1 millioner aksjene. Det tilsvarer en andel på 29 prosent av mediekonsernet. 

Samtidig som Schibsted kjøper seg opp er det kunngjort at Nya Wermlands-Tidningens Aktiebolag øker eierandelen i Polaris til 14,4 prosent. Selskapet kjøper aksjene fra Helsingborgs Dagblad, som er en avis NWT-konsernet eier 50 prosent av.

Helsingsborgs Dagblad var for øvrig en av minoritetsaksjonærene i Schibsted-kontrollerte Finnmer AB, som i 2003 kjøpte den svenske rubrikktjenesten Blocket.

– Langsiktig eier

I børsmeldingen Schibsted sendte ut i morgentimene onsdag sier konserndirektør økonomi og finans Trond Berger at de er skuffet over at Norrköpings Tidningars Media har bestemt seg for å selge tilbake sine aksjer.

Til Journalisten utdyper Berger at de hadde håpet at svenskene skulle fortsette å være en langsiktig eier i Polaris sammen med Schibsted.

– Vi la til grunn at de skulle beholde aksjene, sier Berger.

I meldingen sier Berger at Schibsted vil fortsette som en «engasjert aksjonær» i Polaris.

– Vi er opptatt av Polaris’ utvikling og vil bidra til det gjennom et langsiktig eierskap.

– Ønsker dere å hente Polaris’ 10 prosents eierandel i Finn over til Schibsted?

– Vi har ingen slike planer. Vi er en langsiktig eier.

– Vil dere be om ytterligere styreplasser i Polaris’ nå som dere har økt eierandelen?

– Vi får bruke tiden fremover og se. Jeg har ingen ytterligere kommentarer til det nå.

I løpet av en knapp måned har Schibsted nå brukt drøyt 266 millioner kroner på å øke eierskapet i Polaris. Berger sier aksjekjøpene finansieres med vanlige bankfasiliteter og obligasjonslån som Schibsted kan trekke på. 

– Dette er en helt vanlig måte å finansiere slike kjøp på.

Tilsynet drøfter

Medietilsynet var ikke tilgjengelig for en kommentar onsdag, men etter det Journalisten erfarer diskuteres Schibsteds oppkjøp på et møte i tilsynet. 

Powered by Labrador CMS