På tross av at hun ville ha frarådet publisering av hensyn til etterlatte, er Reidun Kjelling Nybø kritisk til politiets innblanding.

– Politiet skal ikke opptre som redaktør noe sted. Heller ikke hos iNyheter

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, reagerer på politiets opptreden i saken om Karmøy-videoen. 

Publisert Sist oppdatert

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening (NR), Reidun Kjelling Nybø, mener politiets forsøk på å få medier til å fjerne videoen av Karmøy-drapet, er problematisk. 

Helge Lurås og iNyheter har tirsdag blitt anmeldt av Sør-Vest politidistrikt, etter publiseringen av en video av drapet på Karmøy. 

Journalisten har tidligere omtalt at både nettstedet Uten Filter og iNyheter ble kontaktet av politiet mandag, og fikk beskjed om at de ville bli anmeldt dersom ikke videoen ble fjernet. 

Krevde sletting

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, sier hun ikke kjenner til saken annet enn hva som har stått i mediene, men er likevel kritisk til at politiet går inn og forsøker å overstyre redaksjonelle vurderinger.

– Jeg forstår at publiseringene vekker reaksjoner. Men politiet skal ikke opptre som redaktør noe sted. Heller ikke hos iNyheter. Det er prinsipielt problematisk.

Spesielt reagerer hun på at politiet  kontaktet redaksjoner for å prøve å få dem til å avpublisere. Helge Lurås bekreftet overfor Journalisten mandag at han fikk en telefon fra politiet, og Journalisten har også fått se en e-post fra politiet rettet mot nettstedet Uten Filter, og deres redaktør Øyvind Eikrem

 I e-posten som ble sendt mandag står det: «Politiet informerer om at delingen vil være straffbar, og straffeforfølges hvis den ikke fjernes innen kl 16 i dag.»

Uten Filter valgte å fjerne videoen. 

Ville frarådet publisering

–  Det er prinsipielt problematisk at politiet kontakter medier og legger press for å fjerne, eller avpublisere ting. Politiet bør ikke opptre som redaktør.

Kjelling Nybø legger til at NR ikke skal opptre som Pressens Faglige Utvalg, og ønsker ikke å konkludere med om videoen som er publisert er brudd på god presseskikk.

– Men jeg vet at medier er blitt felt for videoer som viser vold, og da med henvisning til at det kan være krenkende og ydmykende. Hadde jeg blitt spurt i jobben min som rådgiver for redaktører, ville jeg på det sterkeste frarådet publisering av hensyn til pårørende.

Man må likevel holde tunga rett i munnen, sier Kjelling Nybø:

–  Jeg kan forstå at publiseringen vekker sterke reaksjoner, men politiets opptreden er problematisk uansett.

På spørsmål om Norsk Redaktørforening vil kunne bistå Helge Lurås dersom det går til sak, svarer generalsekretæren at det blir helt hypotetisk, og opp til styret i NR som behandler slike forespørsler.

Verken Lurås eller Eikrem er medlemmer av redaktørforeningen. Lurås fikk som Resett-redaktør avslag på to søknader om medlemsskap, i 2018 og 2020.

 

Powered by Labrador CMS