Politikere framstilles som makttroll

Media framstiller politikere som «makttroll», hevdet tidligere stortingsrepresentant Randi Karlstrøm i Kringkastingsrådet i formiddag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kritikken av den politiske journalistikken i mediene kom fra tidligere stortingsrepresentant Randi Karlstrøm, men flere av medlemmene, inklusive kringkastingsrådsleder Kjellbjørg Lunde, fulgte opp. Lunde sa det er en utfordring for journalistene og ledelsen i NRK å ta innover seg, at det som foregår for eksempel under behandlingen av statsbudsjettet i Stortinget ikke bare er spill, men faktiske drøftelser av spørsmål som har stor betydning for folk flest.

Randi Karlstrøm, som representerte Finnmark Kristelig Folkeparti i forrige periode på Stortinget, var meget kritisk til at journalister ikke får fram hva som egentlig rører seg i politikken. Hun hadde møtt mange dyktige og kunnskapsrike journalister, men mener det er trist at de ikke formidler det som foregår. Hun betegnet journalistene som våre dagers presteskap og sladrekjerringer.

Karlstrøm fikk følge av forhenværende og nåværende politikere som sitter i Kringkastingsrådet, som Hallgrim Berg, Kjellaug Nakkim, Kjellbjørg Lunde og Nita Kapoor.

Lunde mente at den politiske journalistikkens ensidige konsentrasjon på det politiske spillet har ødelagt veldig mye, mens Hallgrim Berg betegnet dette som et nøkkelpunkt for å forstå den lave valgdeltakelsen. Nita Kapoor ville rette mer søkelys på den makten som den fjerde statsmakt har, men mener at mange kvier seg for å kritisere pressen utfra personlige erfaringer av det mer tabloide slag, også i NRK.

Debatten i Kringkastingsrådet om kringkasting og politikk kom etter et foredrag av førsteamanuensis Ketil Jarl Halse ved Høgskulen i Volda, som gikk til kraftig angrep på politiske journalister.

Han framholdt at kritikken av journalistikkens rolle i «demokratiforfallet» lenge har vært et kjært tema for medievitere. Kynismespiralen er et nyere uttrykk i denne debatten. Når politikken i media framstår som kamp mellom selvopptatte, makthungrige personer på jakt etter posisjoner, så har det ifølge kynismeperspektivet to alvorlige konsekvenser.

For lyttere og seere blir politikkens mål å skape flertall. Hva flertallet skal brukes til er underordnet.

- Like alvorlig er det som framkommer i en amerikansk undersøkelse som peker på at desto mer strategiorientert journalistikk folk ser og hører, jo mer kyniske blir de overfor all politikk, mener Halse.

- Det er spesielt i kommentarer og analyser at denne kynismeorienteringen blir stimulert, - når journalisten bretter ut spillet bak kulissene og forteller hva politikerne egentlig mener og hvordan standpunktene deres er styrt av private ambisjoner. Det er uttrykk for mistillit til politikerne og det bygger på mistro til publikum. Journalistene framstår som uautoriserte fortolkere.

Powered by Labrador CMS