Opplever fotomontasje som krenkende og sårende.

Dronning Silvia anmelder svenske aviser

Den kontroversielle og satiriske fotomontasjen, som er laget av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin, viser kongen og hans venner samlet rundt et bord mens de spiser pizza fra Camilla Henemarks nakne kropp.  Henemark er kvinnen som påstås å ha hatt et forhold til svenskekongen på 90-tallet. På gulvet prøver dronning Silvia skubbe bort et hakekors.

Hemmelig

 Onsdag ble det kjent at Silvia har anmeldt flere aviser som trykket montasjen til Allmänhetens Pressombudsman (PO). Aftonbladet, Sydsvenskan og Expressen. Og etter at presseombudsmannen, Ola Sigvardsson, avviste klagen har det svenske slottet anket saken til Pressens Opinionsnämnd (PON).

 I Sverige er slike klager konfidensielle fram til PON har fattet sitt vedtak. Unntaket er om klageren selv velger å gå ut offentlig og snakke om klagen på et tidligere tidspunkt. 

Da fotomontasjen ble publisert i oktober i fjor reagerte kongehuset med en offisiell uttalelse:

”…(..,)..Ingen skal behøve tåle hva som helst. Dette gjelder også kongen og dronningen. Bildet er krenkende, sårende og ondsinnet”.

 Viser igjen

Expressen trykker i dag montasjen på nytt. Sjefredaktør Thomas Mattsson sier det er selvsagt nå som Silvia vil ha en presseetisk diskusjon. Han viser til at publikum dermed kan gjøre seg opp sin egen mening.

- Jeg mener det er relevant å føre diskusjonen om fotomontasjen i offentlighet ettersom det handler om dronningen og flere andre kjente personer, som forekommer på montasjen som en etablert fotograf og kunstner har laget.  Det har også vært en diskusjon om opphavsrett og hvordan det overhodet hadde seg at Ohlson Wallin kunne bruke bilder hun hadde kjøpt fra bildebyrået Scanpix. Til sammen mener jeg det er rimlig at dronningens kritikk mot flere av Sveriges største medier blir kjent, skriver Mattsson i en kommentar til offentligheten i Expressen.

Uviss PFU-klage 

For øvrig er det fortsatt uklart om det norske kongehuset vil klage inn Se og Hør for PFU. De har blant annet reagert på en stor bildereportasje av kronprinsfamilien på strandferie.

- Det vil ikke tas noen beslutning om en eventuell klage før etter vinterferien, sier kommunikasjonssjef  Svein Gj. Gjeruldsen.

 

 

Powered by Labrador CMS