Pressefrihetens Dag 2015
86 prosent av verdens befolkning lever i land uten en fri og uavhengig presse
Mediene kan ikke lenger rapportere fritt. Det er blitt virkeligheten vi må forholde oss til, sier lederen for norsk-støttet forening.
Situasjonen beskrives i ny statistikk som er utgitt i forbindelse med FNs internasjonale dag for pressefrihet, som ble markert i går.
* 2014 var nok et dårlig år for pressefriheten i verden.
* Innskrenket pressefrihet er heller blitt regelen enn unntaket.
* Aldri før har pressefriheten vært så hardt rammet som den er i dag.
* Kun én av sju bor i et land med total pressefrihet.
Dette er hovedbudskap hentet fra den ferske rapporten “Freedom of the Press 2015”, utarbeidet av den uavhengige organisasjonen Freedom House.
Organisasjonen utgir også hvert år en årlig rapport over graden av demokratisk frihet i et hvert land.
Ikke bare en trend
”Nedgangen i pressefrihet som vi har sett de siste fem årene med drap på journalister og nye lover innført for å begrense pressefrihet, kan ikke lenger beskrives som en trend, sier Jesper Højberg, direktør for den norsk-støttete organisasjonen International Media Support (IMS).
IMS er en non-profit organisasjon som arbeider for å støtte medier i land rammet av væpnet konflikt, usikkerhet og politiske endringer.
– Medienes manglende evne til å rapportere fritt er den nye virkeligheten vi må forholde oss til. I løpet av de siste fem årene har vi sett regjeringer i flere land som tidligere var på vei mot demokratisk utvikling, gå imot de demokratiske prinsippene. Det første offeret på veien er fri og selvstendig presse, sier Højberg.
Fra 22 land
Som nedtelling til pressefrihetsdagen 3. mai spurte IMS journalister og andre på sosiale medier hva ytringsfrihet betyr for dem, ved bruk av hashtag #MyFreeExpression.
– Vi har mottatt over 100 bilder med budskap fra folk i 22 land, inkludert det burmesiske ytringsfrihetsikonet Aung San Suu Kyi, norske Ann Magrit Austenå, syriske flyktningsbarn og flere internasjonale journalister, forteller informasjonsmedarbeider Maria Sveistrup i IMS.
Kampanjen har ifølge IMS nådd over 20.000 mennesker på Facebook og 88.000 på Twitter.
Ukraina i fokus
Det største tilbakeslaget for ytringsfrihet og pressefrihet fra 2013 til 2014 kan ifølge IMS spores i Øst-Europa og Sentral-Asia (Eurasia), med strenge lover som begrenser pressefriheten, i tillegg til at angrep på journalister og aktivister preger mediemiljøet. Tross alle forventninger er den positive historien fra regionen i år at Ukraina har gått fra “ikke fri” til “delvis fri” på pressefrihetsindeksen.
– Ukrainske medier står i denne tiden midt i en dynamisk utviklingsprosess som ofte blir oversett av det overveldende fokuset på hvordan russisk propaganda påvirker landet. Det siste året har bydd på mediereformer og vi har endelig fått en landsomfattende offentlig TV-kanal for første gang siden landets frigjøring, sier Antonina Cherevko, leder for IMS’ mediearbeid i Ukraina.