Panam Papers:

PFU skjerpet fellelsen av Aftenposten

Felt for god presseskikk da de knyttet DNB-direktør Jarle Mortensen til advokatfirmaet i Panama.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

5. og 6. april publiserte Aftenposten at Mortensen var en av fire personer i DNB som kjente til advokatfirmaet Mossack Fonseca. Årsaken skulle være at han hadde mottatt en epost fra advokatselskapet i 2012, tre år etter at han sluttet som styreleder for DNB Luxembourg.

Mortensen klaget inn Aftenposten til Pressens Faglige Utvalg (PFU) fordi han skriver at han aldri har hatt kontakt med Mossack Fonseca, og aldri har mottatt den omtalte eposten.

PFU innstilte på fellelse av Aftenposten. I forslaget til uttalelse heter det at det ikke er noen uenighet om at Aftenposten tok feil da den påsto at Mortensen var knyttet til skatteparadis gjennom kontakten. Utvalget uttaler også at kontakten mellom avisen og DNB-direktøren ikke har vært den beste. Aftenposten har nemlig ikke ønsket å utlevere eposten, og det har Mortensen svart med at han da ikke får undersøkt den.

Avisen vektlegger dessuten at den handlet i god tro.

PFU konkluderer med at Aftenposten minst felles på Vær Varsom-plakatens punkt 3.2 om å være kritisk til valg av kilder og om å kontrollere opplysinger.

– Faenskap fra Aftenposten

Men under debatten tok flere utvalgsmedlemmer til orde for å stramme til fellelsen ytterligere. Lengst gikk investor og allmennhetens representant Øystein Stray Spetalen:

– Hadde Aftenposten visst eposten var sendt i 2009 hadde de utlevert den. Det er faenskapet Aftenposten driver med her. De driver med terror. De sier de har mailen, men så vil de ikke utlevere den, sa Spetalen, og fortsatte:

– De visste at materialet var så svakt at de håpet det var noe annet bak der som de ikke hadde fått tilgang til. Det er den terrorbalansen Aftenposten holder på med. For de vet at når mailen er utlevert er saken ferdig. Han har ikke hatt kontakt mens han har vært styreleder.

Spetalen viste til oppslagene i avisen og sa at Mortensen ble sidestilt med andre som om han drev med snusk.

– Men karen har ikke gjort noe feil.

Spetalen mener at Mortensen ikke burde vært identifisert med navn og bilde overhodet.

Flikker på uttalelse

Utvalget kom etter hvert inn på flere punkter de mener Aftenposten kan felles på, blant annet 4.7 om nettopp identifisering, 4.13 om å rette feil så raskt som mulig og 4.14 om samtidig imøtegåelse.

PFU konkluderte imidlertid ikke hvor mange punkter avisen felles på, men ble enig om å flikke på uttalelsen i løpet av møtedagen og komme tilbake til alle punktene i den endelige uttalelsen.

 

 

Powered by Labrador CMS