– Den allerede skjøre situasjonen har blitt betraktelig verre etter innføringen av «loven om utenlandske agenter», også kjent som «den russiske loven», forteller georgiske Nastasia Arabuli.

Free Media Awards 2024

Prisvinner: – Har blitt betraktelig verre

Stiftelsen Fritt Ord og Zeit Stiftung Bucerius' Free Media Awards 2024 går til journalister og medier fra Georgia, Ukraina, Aserbajdsjan, Belarus, Russland – og for første gang: Ungarn.

Publisert

«Presseprisene til seks journalister og medier i Øst- og Sentral-Europa er en anerkjennelse av deres betydningsfulle undersøkende journalistikk og personlige mot i en svært urolig tid i hele regionen», skriver Fritt Ord i en pressemelding.

Flere av årets Free Media Awards-vinnere er fengslet på grunn av sitt journalistiske virke. 

Seks vinnere

Dette er årets Free Media Awards-vinnere:

  • Journalisten Nastasia Arabuli fra Georgia
  • Journalistkollektivet Bihus.Info fra Ukraina
  • Journalisten og redaktøren Szabolcs Panyi fra Ungarn
  • Nyhetsplattformen Abzas Media fra Aserbajdsjan
  • Frilansjournalisten Larysa Shchyrakova fra Belarus
  • Journalisten og redaktøren Mikhail Afanasiev fra Russland
Szabolcs Panyi.

– Jeg ble født i kommunismens skumring, da sentraleuropeiske regimer fremdeles var Moskvas vasaller som spionerte på borgerne, vred journalistikk til å bli propaganda, og stilnet dissens, sier Szabolcs Panyi fra Ungarn.

– Jeg var heldig som ble journalist etter at den mørke tiden hadde bleknet. Men nå kommer disse skyggene krypende tilbake, og det er vår plikt å rette søkelyset mot dem før de igjen får overtaket, fortsetter han.

Dette er første gang en ungarsk journalist tildeles Free Media Awards.

«Den russiske loven»

Han kollega i Georgia peker på at hvis alle uavhengige stemmer og mediene som kringkaster dem blir eliminert, vil ødeleggelsen av det georgiske demokratiet være komplett.

– Uavhengige medier går i dag igjennom en vært vanskelig tid i Georgia. Den allerede skjøre situasjonen har blitt betraktelig verre etter innføringen av «loven om utenlandske agenter», også kjent som «den russiske loven», forteller Nastasia Arabuli - og fortsetter:

– Som andre steder er denne lovgivningen rettet mot sivilsamfunnet og spesielt mot mediene gjennom stigmatisering av og sanksjoner mot de få uavhengige mediene som er utenfor regjeringens kontroll.

Journalistkollektivet Bihus.Info fra Ukraina.
Larysa Shchyrakova

Modig journalistikk

Dette sier juryen om de seks vinnerne:

  • Nastasia Arabuli fra Georgia får prisen for sin modige og uavhengige journalistikk, spesielt for å ha avdekket seksuelt misbruk i den georgiske ortodokse kirken og dokumentert systematisk forfølgelse av uavhengige stemmer. Hun har også fokusert på urettferdigheter begått av myndighetene og avslørt forsøk på å omgå økonomiske sanksjoner.
  • Journalistkollektivet Bihus.Info får prisen for sitt grundige arbeid med å avdekke korrupsjon og dokumentere krigsforbrytelser. Deres undersøkende journalistikk har ført til rettslige handlinger og politiske endringer i Ukraina. De har også avslørt ulovlig virksomhet knyttet til rekonstruksjon av ødelagte bygninger etter russiske angrep.
  • Szabolcs Panyi hedres for sin utrettelige innsats innen undersøkende journalistikk. Han har avdekket russisk og kinesisk innflytelse i Sentral- og Øst-Europa, samt infiltrering av ungarske myndigheter. Han har også rapportert om overvåkning og cyberangrep rettet mot journalister.
  • Abzas Media får prisen for sin avgjørende undersøkende journalistikk i Aserbajdsjan, spesielt knyttet til statlig korrupsjon og menneskerettighetsbrudd. Plattformen har stått imot myndighetenes forsøk på å kneble journalistene, til tross for arrestasjoner og trakassering.
  • Larysa Shchyrakova hedres for sitt modige arbeid som frilansjournalist i Belarus, til tross for å være politisk fange. Hun har fokusert på ofre etter Stalins undertrykkelse og har vært en viktig stemme for regionale journalister.
  • Mikhail Afanasiev får prisen for sin kompromissløse rapportering fra Sibir, hvor han har avslørt korrupsjon og maktmisbruk. Han er dømt til fengsel for sin journalistikk om russiske soldater som nektet å kjempe i Ukraina, og har mottatt drapstrusler for sitt arbeid.

Free Media Awards er øremerket journalister og medier i Øst- og Sentral-Europa og tildeles gjennom et samarbeidsprosjekt mellom Stiftelsen Fritt Ord i Norge og Zeit Stiftung Bucerius i Tyskland. 

Prisutdelingen vil skje i Det Norske Nobelinstitutt tirsdag 17. september 2024. 

Redaksjonen i Abzas Media
Mikhail Afanasiev.
Powered by Labrador CMS