Redaktøren i Natt & Dag beklager

Redaktør Gaute Drevdal i Natt & Dag beklager at de brukte utdrag fra Koranen som et bakteppe for halvnakne jenter. Han tror det er årsaken til truslene mot journalist Bård Torgersen, og at navnebroren ble banket opp, skriver Dagbladet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forgårs ble redaktøren gjort oppmerksom på at utklippet fra en engelsk nyhetsavis på urdu, som var lagt som et bakteppe for Torgersens guide til sex med muslimer, var et utdrag fra Koranen. Han sier at redaksjonen ikke er tilhenger av blasfemi, og han beklager bruk av teksten fra Koranen.

- Vi kan ikke mistenkes for å angripe islam som religion og forfølge muslimer. Det var ikke vår hensikt, sier Drevdal.

- Angrep på ytringsfriheten

Shabana Rehman forutså at journalisten av guiden risikerte juling. På spørsmål om hvorfor svarer hun at vi ikke gjennomskuer godt nok de holdningene som fører til vold hos grupperinger som føler seg ekskludert av storsamfunnet. Vi må ta frustrasjon og hat på alvor, mener hun, like sterkt som vi må reagere mot vold mot ytringsfrihet.

Redaktør Gaute Drevdal er opprørt over at den uskyldige Bård Torgersen ble banket opp av en ungdomsgjeng.

- Dette er et angrep på ytringsfriheten som er skremmende. Det burde angå hele pressestanden og alle som er opptatt av fri meningsutveksling, sier redaktøren i Natt & Dag.

- Trenger opplæring

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener ungdomsgjengen har holdninger som sier at ytringer man ikke liker, kan man gå til håndgripeligheter mot. Han foreslår opplæring i hva ytrings- og pressefrihet er.

- Andregenerasjons innvandrere trenger opplæring i hva ytringsfrihet er og hva vår form for pressefrihet betyr. Det hadde vært bedre om gjerningsmennene hadde brakt artikkelen inn for Pressens Faglige Utvalg, sier Kokkvold.

- Putter folk i bås

Generalsekretæren i NP vil ikke bruke initiativretten han har til selv å melde saken til utvalget. Til NRK sier han at det finnes mange taleføre organisasjoner som Senter for etnisk diskriminering eller Antirasistisk senter som kan bringe saken inn for PFU.

Leder for Senter for etnisk diskriminering, Guro Fjellanger, mener Natt & Dag-guiden burde vurderes av utvalget.

- Fordi vi mener at det er viktig at pressen selv tar en diskusjon om hvorvidt en form som bærer såpass preg av intoleranse er egnet til å reise denne type spørsmål. Blant annet fordi den putter folk i bås og grupper - og omtaler folk utelukkende fra sin etniske bakgrunn, sier Fjellanger til NRK.

Powered by Labrador CMS