Podme-redaktør Kristin Ward Heimdal sier hun er helt åpen om styrevervet internt, og at vervet er offentlig tilgjengelig informasjon.

Redaktøren sitter i Norsk Tipping-styret: – Lav risiko

–  Lite sannsynlig at min inhabilitet overfor Norsk Tipping vil være utfordrende å håndtere, sier Podme-sjef Kristin Ward Heimdal om dobbeltrollen. 

Publisert

Siden april 2023 har ansvarlig redaktør og daglig leder i Podme, Kristin Ward Heimdal, sittet i styret i Norsk Tipping. 

Vær varsom-plakaten krever at en redaktør skal unngå verv som skaper interessekonflikter, men Ward Heimdal mener vervet i Norsk Tipping har lav risiko.

Kun ved ett tilfelle har vervet ført til habilitetsproblemer, opplyser hun til Journalisten.

Åpen om vervet internt

– Dersom det innholdsmessige ansvaret i rollen min skulle endre seg på en sånn måte at styrevervet kan by på hyppigere interessekonflikter eller habilitetsutfordringer, så vil det være naturlig å vurdere dette på nytt, sier Ward Heimdal.

På spørsmål om hun har vært åpen om vervet i Norsk Tipping internt og eksternt, svarer Ward Heimdal at hun er helt åpen om det.

– Jeg diskuterte dette grundig med, og fikk tillatelse fra mine overordnede før jeg takket ja til styrevervet, og det er godt kjent blant alle i min redaksjon og kollegaer for øvrig. Dette er et styreverv i et statlig eid selskap, så informasjonen er også offentlig tilgjengelig, sier redaktøren.

Ward Heimdal understreker at at redaktøransvaret for podkastene som produseres i Schibsteds nyhetsmedier ligger hos sjefsredaktørene til mediehusene.

– Så ble det som sagt gjort en vurdering av hvorvidt dette kunne skape habilitetsutfordringer i rollen min som ansvarlig redaktør for Podme i Norge, før jeg takket ja til styrevervet. 

Ettersom hun i hovedsak har redaktøransvar for en portefølje med underholdnings- og krimpodkaster, og ikke har ansvar for en nyhetsredaksjon, vurderte de det som lite sannsynlig at hennes inhabilitet overfor Norsk Tipping ville være utfordrende å håndtere, forteller Ward Heimdal. 

Serie om spillavhengighet 

Det har likevel vært én situasjon der Ward Heimdal har måttet gi fra seg redaktøransvaret på grunn av habilitet: 

– Ja, for et halvt år siden ønsket en av våre podkaster, «Avhørt», å lage en serie om spillavhengighet i Norge. Da var det naturlig at jeg ikke involverte meg i de redaksjonelle og innholdsmessige vurderingene i serien, og dette ble derfor delegert til en av mine kollegaer. Vi opplyste også om dette på slutten av hver episode i serien.

Vær varsom-plakatens punkt 2.2 sier eksplisitt at en redaktør skal unngå verv som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet. På spørsmål om hvorfor det i hennes tilfelle likevel er riktig å ta styrevervet i Norsk Tipping, svarer Ward Heimdal at deres vurdering er at vervet har lav risiko for interessekonflikter og habilitetskonflikter i rollen som ansvarlig redaktør for Podme.

– Det viser også det faktum at det kun har vært ett tilfelle der jeg har måtte delegere redaksjonelle vurderinger til en kollega. Dette er ikke en tradisjonell redaktørrolle, og ville vært vurdert annerledes dersom jeg hadde jobbet i en nyhetsredaksjon.

– Klokt å tenke seg godt om

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, understreker overfor Journalisten at hun kun uttaler seg generelt og ikke ønsker å gå inn i den spesifikke saken. Hun sier det er viktig å hegne om uavhengigheten, i en tid der mange har interesse av å så tvil om de redaktørstyrte medienes troverdighet.

– Det er klokt at redaktører og journalister tenker seg godt om før man påtar seg verv som kan påvirke tilliten og troverdigheten som vi er helt avhengige av i utøvelsen av rollene våre.

Hun viser til nevnte punkt 2.2 i VVP og at man skal verne om integritet og unngå dobbeltroller, og forteller at redaktørforeningen ofte diskuterer rolleutøvelse med medlemmene. 

– Hvorvidt man skal takke ja til et styreverv er opp til den enkelte redaktør. Våre råd vil være at man grundig bør tenke nøye gjennom denne typen verv og konsekvenser av dobbeltroller som dette vil gi, sier Kjelling Nybø. 

Mest mulig åpenhet

Det er viktig å spørre seg hvor tett vervet er på virksomheten til redaksjonen. Det er også viktig å være mest mulig åpne om eventuelle bindinger og dobbeltroller, slik det er understreket i punkt 2.3 i VVP, sier hun. 

Det er krevende å se seg selv og sin egen rolleutøvelse utenfra, fortsetter Kjelling Nybø, og derfor er det klokt å diskutere slike spørsmål med andre. 

Det er mulig å gjøre grep for å flytte en journalist unna temaer der roller og bindinger gjør det naturlig, men det er mer krevende i en ansvarlig redaktørs tilfelle, sier hun.

– Fordi redaktøren har det overordnede ansvaret for alt som publiseres. Men vi kjenner til at redaktører med dobbeltroller eller bindinger har delegert ansvaret i enkeltsaker på en måte som skal bidra til å verne om uavhengigheten. I slike saker er det svært viktig å være åpen både internt og eksternt, avslutter Kjelling Nybø.

Powered by Labrador CMS