– Vi har ikke tenkt å gi oss i denne saken. Vi har holdt på i snart ti år, sier SVs Kari Elisabeth Kaski om innretningen av register for reelle rettighetshavere.

Regjeringen vil ikke la mediene søke på personer i nytt eierskapsregister: – Hele meningen blir borte

SVs Kari Elisabeth Kaski reagerer sterkt på foreslått forskriftsendring.

Publisert

– Jeg synes det er rimelig spesielt å gå i motsatt retning av det en samlet komité, inkludert regjeringspartiene, har stilt seg bak, sier SVs Kari Elisabeth Kaski til Journalisten.

Hun reagerer på hvordan regjeringen nå går inn for at nyvinningen register for reelle rettighetshavere skal fungere.

Regjeringen omtaler selv det nye eierskapsregisteret som et viktig verktøy i kampen mot økonomisk kriminalitet, og ordningen har vært ønsket fra blant annet Norsk Journalistlags side i flere år. 

– Sentral forutsetning

Registeret skal gjøre det enklere å få oversikt over hvilke personer, norske eller utenlandske, som har reell kontroll over ulike selskaper, og er i ferd med å komme på plass; fra 1. oktober åpnes det for registrering, mens det innføres registreringsplikt  31. juli 2025.

Tidligere i år skapte det sterke reaksjoner da det lå an til at medier og allmennheten ikke skulle få lovfestet tilgang til innsyn i registeret. Nå er «media, sivilsamfunnsorganisasjoner og høyere utdanningsinstitusjoner» tatt inn i varmen.

Men: I et nylig høringsnotat om en forskriftsendring går det fram at det bare er «utvalgte offentlige myndigheter» som er tiltenkt mulighet til å søke på personer i registeret. 

Medier og andre må tilsynelatende nøye seg med å søke opp selskaper, uten mulighet til å kryssøke og følge linjene til andre eierskap eierne måtte ha.

Kaski påpeker at en samlet finanskomité før sommeren stilte seg bak en rekke merknader til det nye registeret, blant annet om nettopp denne tilgangen.

– Det er en sentral forutsetning at det skal være mulig å gjennomføre kryssøk. Ellers blir hele meningen med registeret borte, sier Kaski.

– Ikke tenkt å gi oss

Denne uka stilte Kaski, som er SVs finanspolitiske talsperson og nestleder i Stortingets finanskomité, et skriftlig spørsmål til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om saken. Spørsmålet ligger nå til behandling.

Høringsfristen for de foreslåtte forskriftsendringene går ut 20. september, og Kaski varsler videre oppfølging når Stortinget trer sammen igjen i oktober.

– Vi har ikke tenkt å gi oss i denne saken. Vi har holdt på i snart i ti år, avslutter hun.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS