Avisene fulgte budsjettet i lengden

Tydelige forskjeller i dekning på nett og papir.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Statsbudsjettet opptar kanskje det ganske land og er iallfall hovedsak i hele den norske mediefloraen noen dager. På oppdrag fra Journalisten har Retriever gått gjennom 48 papiraviser og 48 nettaviser for å finne antall oppslag om statsbudsjettet.

Stor vekst

Det første døgnet etter at regjeringen la fram budsjettet, hadde nettmediene 1287 artikler, mens papiravisene hadde 731.

– Dette er ganske typiske tall når man ser på fordeling. Det er alltid mer på nett, siden journalistene legger ut mange og korte saker, slik at folk lettere kan orientere seg inn på stoffet. Mens papir bruker mer plass til bakgrunn og kronikker, sier medieanalytiker Kristina Nilsen i Retriever.

Ser vi på sakene om statsbudsjettet fram til mandag, har antallet økt med nesten 50 prosent på papir til 1042 oppslag, mens det på nett er 1553 oppslag.

– Arbeidsmåte

– Jeg tror det er snakk om nettets styrke og karakter, det er ideelt til breaking news. Og jeg tror du ville sett det enda tydeligere om du hadde tatt for deg publiseringen time for time da statsbudsjettet ble lagt ut, sier sjefredaktør Hans-Christian Vadseth i Fædrelandsvennen.

Vadseth er tidligere nyhetsredaktør i VG og sjefredaktør i nettstedet E24.

– Når du ser på ukestallene og den kraftige økningen i papirmediene, hva forteller det oss?

– Jeg tror det sier noe om journalisters måte å jobbe på: På papir er det mer tradisjon å følge saker over tid, mens på nett flyr journalistene blomst til blomst. Den analytiske biten trenger ikke komme samme dag, men kan komme dag to eller tre, og der har papir en styrke.

Han mener at nettet samtidig skal dyrke sitt særpreg.

– Jeg tror at i overskuelig fremtid vil nettet bli husket for breaking news. Det nettet skal vokte seg for, er å bli en mellomting. Mediet er fantastisk på å gi dybde og på å komme med en gang, men skal passe seg for halvgode varianter.

Powered by Labrador CMS