Helrødt i Rogalands Avis

Har negativ egenkapital på tre millioner kroner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For andre år på rad fikk Rogalands Avis (RA) i fjor et underskudd på rundt syv millioner kroner. Det kommer fram av årsregnskapet til eieren, Tanke Media. 

Engangskostnader

Sjefredaktør Bjørn G. Sæbø bekrefter resultatet overfor Journalisten. Han sier driftsinntektene for 2012 var på 60 millioner kroner, noe som er jevnstort med året før. 12 millioner av dem kom som pressestøtte.

Men utgiftene var altså syv millioner kroner høyere. En del av dem var engangskostnader i forbindelse med kutt i avisen.

– Omstillingskostnader knyttet til å gå ut av A-pressen drar kraftig ned, sier Sæbø.

Emisjon

Det var i 2011 at tidligere A-pressen solgte avisen til Tanke Media. Bak kjøperselskapet sto sjefredaktøren sammen med daværende administrerende direktør Raymond Lind. Redaktøren har senere blitt eneleder. Og selskapet Haro Marketing har kommet inn som ny investor med 40 prosents eierandel, mens Sæbø har fått redusert sin til 20 prosent.

Avisen kuttet i fjor åtte årsverk i avisen, hvorav 5,5 var i redaksjonen.

Fjorårets underskudd har ført til at RA har en negativ egenkapital med 2,8 millioner kroner. Men Sæbø sier det i lang tid har blitt jobbet med å hente inn ny kapital gjennom en emisjon. Sjefredaktøren vil verken kommentere beløpet som skal hentes inn, hvem som kan komme inn eller når emisjonen er på plass.

– Det er litt tidlig å si fordi vi er midt i en prosess. Vi har kontakt med diverse interessenter. Det er snakk om å få inn nye eiere.

Sæbø understreker også at likviditeten i avisen er tilfredsstillende.

Sæbø legger til at emisjonen ikke bare skal dekke underskuddet, men også bidra til å finansiere en digital satsing. Betalingsløsning er ikke på trappene nå, men kan komme neste år.

Styrer mot balanse

Redaktøren ser ikke for seg nye kutt i høst.

– Det ligger ikke an til det, men som du vet kan man aldri utelukke noe i denne bransjen.

– Vi har en god styring på kostnader i år og føler vi har god kontroll. Målet er å gå i null i år, og det skal kunne være oppnåelig, sier Sæbø om utsiktene for inneværende år.

Ansatte bidrar ikke

Leder Jorunn Busk i redaksjonsklubben sier de ansatte bruker energien på å lage avis. Misnøyen fra i fjor høst med plutselige kuttrunder i redaksjonen har lagt seg. De 14 medlemmene forventer at slike meldinger ikke kommer bardust på fra ledelsen.

At medlemmene kan bidra med penger er ikke aktuelt. Så også de venter på at penger fra emisjonen skal komme inn.

– Vi kan ikke host opp sju millioner kroner. Så vi gjør jobben vår så godt vi kan i det daglige. Og legger forholdene til rette for at folk skal ha det så godt som mulig på jobb, sier Busk.

– Hvordan er stemningen blant de ansatte?

– Det var en slitsom høst med en stor omstilling for alle. Vi mistet mange gode folk. Når man må kutte ytterligere i en allerede presset bedrift er det slitsomt og vanskelig. Men jeg syns vi lager en veldig god avis. Og avisen kommer ut hver dag. Det, og samholdet i redaksjonen, er vi stolte av. 

Skal ta betalt

I fjor sommer kjøpte RAs eierselskap Tanke Media en andel på 10 prosent da A-pressen solgte Fredrikstad-avisen Demokraten. Sæbø sier grunnen er at de er i samme posisjon som en nummer-to-avis, og at de henter ut noen felles synergier i lønn, regnskap og servicetjenester.

I den lokale konkurransen mot Stavanger Aftenblad forteller redaktøren om økt nett-trafikk etter at konkurrenten reiste betalingsmuren i mai. Det vil trolig også RA gjøre i løpet av neste år.

– Det er et mål å få volum og bygge oss opp på nett. Vi er en liten avis og har ikke markedsføring.

 

Powered by Labrador CMS