Rasistisk vorspiel på Romerike

Romerikes Blads ukentlige humorside «Vorspiel» har ifølge avisen en «rå og brutal» tone. Tirsdag står en rasismeklage på PFUs dagsorden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er SOS Rasisme som mener avisen har gått langt over streken i sin humorspalte. De viser til tre vitser på avisens «Vorspiel»-side 23. august i år, hvor asylsøkere blir karakterisert som psykiatriske gærninger, hvor man vil hivsmitte mullaer og hvor somalier blir omtalt som arbeidssky.

Mener RB legitimerer rasistisk hets

Ifølge organisasjonen er utsagnene hver for seg, og spesielt sett i sammenheng, klare uttrykk for rasisme. SOS Rasisme anfører videre at «folkelig» rasistisk humor bidrar til å styrke og legitimere et rasistisk syn på minoriteter, og at ytringsfriheten ikke kan påberopes som en absolutt frihet, men må veies opp mot minoriteters vern mot rasistisk hets.

SOS Rasisme mener derfor Romerikes Blad har brutt Vær Varsom-plakatens punkt 4.3, der det heter «Vis respekt for mennesker egenart og identitet, privatliv, nasjonalitet og livssyn».

Må leses i sin kontekst

I sitt tilsvar anfører Romerikes Blad at definisjonsretten til hva som er rasistiske ytringer ikke ligger hos klageren. De viser videre til at de påklagede ytringene er hentet fra avisens ukentlige humorside, hvor RB gjennom 13 år har tillatt seg å fleipe om alt og alle. De mener de innklagde ytringene derfor må leses i denne konteksten, og at man innenfor ironiens vide rammer må være rom for å sette på trykk det noen vil oppfatte som upassende, ikke-morsomt og usmakelig.

Romerikes Blad forsvarer seg også mot anklagene ved å anføre at «skal ethvert avvik fra den linjen SOS Rasisme mener er korrekt stemples som rasisme, så får vi en lite tjenlig samfunnsdebatt».

Klagen skal behandles av Pressens Faglige Utvalg førstkommende tirsdag.

Powered by Labrador CMS