Mikhail Lesin møter Vladimir Putin på begynnelsen av 2000-tallet. Foto: Den russiske presidents kontor/Wikipedia
Mikhail Lesin møter Vladimir Putin på begynnelsen av 2000-tallet. Foto: Den russiske presidents kontor/Wikipedia

Russisk mediemogul og Putin-støttespiller døde av slag mot hodet

Den russiske mediemogulen og tidligere ministeren Mikhail Lesin, som ble funnet død i Washington i fjor, døde av slag mot hodet, fastslår amerikanske granskere.

Publisert   Sist oppdatert

Tidligere har det vært hevdet at Lesin døde av et hjerteinfarkt, noe familien hans også bekreftet kort tid etter dødsfallet. Men amerikanske myndigheter sier nå at dødsårsaken var slag mot hodet med en stump gjenstand.

Kan føre til drapsetterforskning

Lesin hadde også skader fra tilsvarende slag mot halsen, overkroppen, armer og bein, heter det i en felles uttalelse fra Washingtons sjeflege for medisinske undersøkelser og politiet i den amerikanske hovedstaden.

I politirapportene kom det fram at Lesin ble funnet bevisstløs på rommet sitt på Doyle Washington Hotel 5. november i fjor. Han ble erklært død på stedet, og det var da ingen tegn på at han var blitt utsatt for noe kriminelt, ifølge en anonym politikilde.

De medisinske granskerne har ikke avklart om de dødelig skadene ble påført Lesin ved et uhell eller om de skyldes en kriminell handling. Politiet vil ikke utelukke at funnene kan resultere i drapsetterforskning.

«Bulldoser»

Lesin var en kontroversiell medieeier, som flere ganger ble anklaget for å begrense pressefriheten i Russland. Han var Russlands minister for presse, TV og radio fra 1999 til 2004, etterfulgt av flere år som rådgiver for Vladimir Putin. Han var for en kort periode i 2013 og 2014 også sjef for det statskontrollerte Gazprom-Media.

Ifølge Wikipedia ble han gitt kallenavnet «Bulldoseren» for sin evne til å bringe et stort antall medier under Kremlins kontroll. Ifølge samme nettsted sendte den russiske presidentens kontor ut en pressemelding etter at dødsfallet ble kjent i november der det heter at Putin «verdsetter det enorme bidraget» som Lesin gitt for å forme Russlands moderne medier.

Lesin ble 57 år gammel.