Knivstakk journalist på direkten – dømt til psykisk helsevern

58 journalister har blitt drept i Russland siden 1992.

Publisert

En russisk mann er dømt til tvungent psykisk helsevern for å ha knivstukket den kjente russiske journalisten Tatjana Felgenhauer under en direktesending.

– Retten har besluttet at Boris Grits ikke er strafferettslig tilregnelig og har sendt ham til behandling, fastslo dommer Alexej Tsjernikov.

Felgenhauer som jobber i den liberale radiostasjonen Moskvas Ekko, overlevde knivangrepet i oktober 2017. På direktesending kunngjorde hun at hun er fornøyd med fredagens kjennelse.

– Det er fint at det er over, og at han er isolert. Takk for at dere ikke lot ham gå. Det viktigste er at han får behandling, sa hun.

Grits, som er både russisk og israelsk statsborger, forklarte at han knivstakk programlederen i halsen fordi han mente kvinnen trakasserte ham via telepati i flere år.

Felgenhauer la til at hun først tvilte på at Grits var psykisk syk og trodde angrepet var planlagt, men at Grits-familiens forklaring fikk henne til å endre mening. Hun sier hun ikke ønsker å spre «konspirasjonsteorier».

Flere russiske kommentatorer har kritisert myndighetene for knivangrepet, ved å ha skapt en atmosfære der slike angrep kan finne sted. Moskvas Ekko regnes som en av Russlands siste uavhengige radiostasjoner og er kjent for å kritisere landets politiske ledelse.

Russiske myndigheter har i mange år blitt anklaget for forfølgelse av journalister. 58 journalister har blitt drept i Russland siden 1992, ifølge Komiteen for beskyttelse av journalister.