Når tidligere Nordkapp-ordfører Jan Olsen for tiden dekker Nordkapplatået som journalist for avisa Ságat, er det ikke akkurat uten forkunnskap eller forhistorie.
Da Olsen tok over som SV-ordfører i finnmarkskommunen i 2019, var et tydelig bakteppe at partiet sto på den ene siden i en betent strid om forvaltningen av platået på 71 grader nord.
Innbitt kamp mot Scandic
Under Olsens ordførerperiode vedtok kommunestyret, med senere medhold fra statsforvalteren, at hotellkjeden Scandic ikke lenger kunne kreve parkeringsavgift på platået, noe de hadde gjort i årevis.
Scandic gikk til sak mot Nordkapp kommune, men tapte til slutt kampen om Nordkapp.
Diskusjonen rundt kommunens turistmagnet skapte steile fronter. I 2022 trakk Olsen seg som ordfører, og viste til at arbeidssituasjonen hadde blitt helseskadelig.
Dekker som journalist
Så sent som i fjor høst skrev Olsen debattinnlegg om hvordan han mente Scandic hadde «kuppet Nordkapp Arbeiderparti».
I vår har Olsen, som for tiden utdanner seg til journalist, som frilanser skrevet en rekke artikler om det omstridte platået for avisa Ságat.
Han har blant omtalt at Scandics stansede avgiftsinnkreving totalt utgjorde 358 millioner kroner fra 2012-2019, og skrevet om Scandic Nordkapphallens planer for eksklusive helikopterturer til 11.000 kroner per person.
Uproblematisk, synes ansvarlig redaktør Geir Wulff.
– Ute av alle verv
– Jeg ser ingen problemer med dette. Jan Olsen har vært fullstendig åpen om sin tidligere rolle som ordfører og at han var veldig engasjert i nordkapplatåsaken mens den pågikk. Nå er han ute av alle politiske verv, og har ingen partsinteresser å ivareta, sier redaktøren når Journalisten tar kontakt.
Wulff sier at han ikke kjenner til om Olsen fremdeles er SV-medlem. Olsen bekrefter for egen del at han fremdeles er medlem av partiet, les mer av hans kommentarer lenger ned.
Redaktøren peker på at Olsen selv har opplyst om sin tidligere rolle i minst én artikkel.
– Har dere vurdert å opplyse om bakgrunnen i alle hans artikler om Nordkapplatået?
– Jeg ser ikke helt behovet for å merke alle artiklene.
Wulff mener at det uansett er veldig godt kjent i Ságats leserkrets nøyaktig hvem Jan Olsen er, og hva som var hans standpunkt i saken.
– Storkapitalens minste problem
Redaktøren understreker at Ságat selv står for en kritisk redaksjonell linje i tematikken:
– Jeg skjønner at han kan bli oppfattet som en person som ikke liker storkapital som profiterer på Finnmark og samiske områder forøvrig, og jeg kan forsikre alle om at det er veldig greit for oss. Vi liker heller ikke de som kommer til Sápmi for å røve til seg verdier som tilhører folket, sier Wulff, før han legger til:
– Hvis noen reaksjonære oppfatter Jan Olsen som et problem for avisa, kan jeg slå fast at han er det minste problemet storkapitalen har i forhold til Ságat, det samiske folket og distriktene.
At avisa ikke liker «storkapital sørfra», betyr ikke at de ikke presenterer balanserte saker der alle parter får komme til orde, understreker Wulff.
– Veldig bevisst
Olsen forteller selv til Journalisten at han forsøker å gå fram på en ryddig måte når han nå jobber frilans som journalist.
– Jeg er veldig bevisst på at det ikke er meningsstoff jeg skriver, men at sakene er basert på dokumenterbare opplysninger. Jeg jobber for å beskrive så korrekt og etterrettelig som mulig, samtidig som nettopp denne jobben jeg gjør har vært mangelvare i lokaljournalistikken her, sier Olsen.
– Klarer du som journalist å produsere balanserte saker, når du har det utgangspunktet du har?
– Ja, jeg forstår at jeg ikke bare kan argumentere for et syn i artiklene. Her må man se etter fakta, vurdere om det har interesse for publikum og om det oppfyller det sammfunnsoppdraget mediene har. I sakene jeg hittil har skrevet har jeg ikke trukket inn politiske syn og uttalelser, men gått rett på de ulike aktørene for å få inn bredde i det faktiske og saklige.
Olsen har av flere grunner vært nølende til å gjøre konfronterende intervjuer av lokalpolitikere som journalist, sier han:
– Jeg forstår at det kan bli veldig ubehagelig for dem, og jeg er klar over at jeg kan stille spørsmål som kan være veldig vanskelig å komme seg unna. Jeg kan heller finne fram og opplyse om fakta i mine saker, så kan folk regne sammen selv. Det må være en uskyldig sak.
Bekrefter partimedlemsskap
Olsen er til daglig seniorrådgiver i Kystverket, og tar for tiden samlingsbasert grunnstudium i journalistikk ved Nord universitet.
På spørsmål fra Journalisten bekrefter han at han fremdeles er SV-medlem, men sier han ikke er aktiv i partiet.
– Har tenkt over problemstillingen omkring medlemskapet og journalistikk, og kommet fram til at det ikke gjør noen forskjell. Skrivinga er en fritidssyssel. Skulle en redaktør stille krav til utmelding for å publisere det jeg produserer, eller ber meg om å skrive om politikk, så tar jeg en ny vurdering, skriver Olsen i en sms.