Kong Salman (t.v.) og president president Recep Tayyip Erdogan har snakket sammen på telefon om forsvinningen til journalisten Jamal Khashoggi. Bildet er fra et tidligere møte mellom de to. Foto: Reuters / NTB scanpix
Kong Salman (t.v.) og president president Recep Tayyip Erdogan har snakket sammen på telefon om forsvinningen til journalisten Jamal Khashoggi. Bildet er fra et tidligere møte mellom de to. Foto: Reuters / NTB scanpix

Erdogan diskuterte Khashoggi-forsvinning med Saudi-Arabias konge

Snakket sammen på telefon.

Publisert Sist oppdatert

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Saudi-Arabias kong Salman har hatt sin første telefonsamtale om forsvinningen til journalisten Jamal Khashoggi.

Erdogan og Salman diskuterte «utfordringen med å kaste lys over saken om Khashoggi», og ble enige om «viktigheten av å danne en felles arbeidsgruppe i forbindelse med etterforskningen av saken», sier en kilde ved Erdogans kontor.

Tyrkia har tidligere uttalt at en arbeidsgruppe skal settes sammen i tråd med et saudiarabisk forslag. Få detaljer har imidlertid kommet ut om hvordan denne skal fungere.

«Solide» forhold

I en uttalelse fra Saudi-Arabias utenriksdepartement heter det at Salman fikk bekreftet sitt lands «solide» forhold til Tyrkia i telefonsamtalen med Erdogan.

– Kongen ringte Erdogan for å takke presidenten for å ta imot kongedømmets forslag om å etablere en felles arbeidsgruppe for å diskutere forsvinningen til den saudiarabiske borgeren Jamal Khashoggi.

Salman understrekte også viktigheten av et godt forhold mellom Tyrkia og Saudi-Arabia og sa at «ingen bør kunne undergrave styrken til denne relasjonen».

Journalisten Jamal Khashoggi har vært savnet siden han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Kilder i det tyrkiske statsapparatet har sagt at de tror han ble drept inne på konsulatet, noe saudiarabiske myndigheter avviser.

Erdogan selv har valgt å være mer varsom, og uttrykt bekymring uten å komme med direkte anklager mot Saudi-Arabia.

Skal ha avlyttet samtaler

En saudiarabisk dissident hevder saudiarabiske myndigheter hacket telefonen hans og lyttet til samtalene han hadde med Jamal Khashoggi rett før han forsvant.

– De lyttet til en samtale jeg hadde med Jamal og andre aktiviser i Canada, i USA, i Tyrkia og i Saudi-Arabia, sier dissidenten Omar Abdulaziz, som bor i Canada.

En rapport som nylig ble publisert av Universitetet i Toronto, viser at saudiarabiske myndigheter «mest sannsynlig» hacket telefonen til Abdulaziz med en programvare som bare blir solgt til myndigheter.

Dissidenten skal ha hatt flere prosjekter de siste månedene med Khashoggi, som for 13 dager siden gikk inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul og forsvant.

Powered by Labrador CMS