Ansvarlig redaktør Ulf André Andersen og Se og Hør mener Durek Verrett må tåle deres omtale av ham.

Pressens Faglige Utvalg

Se og Hør om Durek-klagen: «En sjamans seksuelle kontakt med klienter er ikke privat»

Mener verken publisering av «nakenbilde» eller omtale av påståtte overgrep brøt god presseskikk. 

Publisert
Lesetid: 2 min

Sjaman Durek Verrett klaget i november Se og Hør inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).  Journalisten har tidligere fått innsyn i klagen, som gjelder en artikkel der Verrett anklages for overgrep av en tidligere venn og agent. 

I tillegg har Verrett klaget inn en artikkel med tittel «Stilte opp på nakenbilder», der ukebladet publiserte et bilde som ikke har vært ment for offentligheten, ifølge klagen.

Se og Hør har nå sendt inn sitt tilsvar på klagen til PFU, og her avviser de kategorisk å ha brutt god presseskikk.

– Ikke privat

Begge Se og Hør-artiklene er klaget inn for flere punkter og advokat Geir Lippestad, som har skrevet klagen for Verrett, mener anklagene i den første artikkelen er så alvorlige at de ikke bør settes på trykk uten at de er dokumentert og underbygget.

Artikkelen med «nakenbildet» handler i hovedsak om Verretts bakgrunn som modell, men Verrett mener Se og Hør har publisert et bilde som ikke er relevant for saken. Bildet er utelukkende er privat, hevdes det i klagen.

Se og Hør mener på sin side at Verrett er en offentlig person, og at virket hans som sjaman er næringsvirksomhet, og dermed heller ikke er privat. De legger vekt på at den tidligere vennen og agenten, har rett til å komme til orde om noe som skal ha skjedd under Verretts yrkesutøvelse.

«En sjamans seksuelle kontakt med klienter er ikke privat», heter det i tilsvaret

Verrett har via sin pressetalsperson Jenni Weinman avvist anklagene i artikkelen.

– Pressens rett

Se og Hør mener også at PFU tidligere har vurdert Verrett som en offentlig person, både i kraft av sjamanvirksomheten og som medlem av kongefamilien. Derfor må han tåle medieomtale utover det han velger selv, skriver Se og Hør.

«Den kongelige familie kan ikke gripe inn i pressens rett til selv å velge hvilke bilder som skal publiseres, selv om man skulle føle seg støtt på mansjettene», heter det blant annet i tilsvaret.

Se og Hør hevder i tilsvaret at de over lengre tid har forsøkt å finne bilder fra Verretts modellkarriere, i et forsøk på å verifisere påstandene hans, som de blant annet mener gjelder påstander om å ha jobbet for de mest betydningsfulle motehusene. Bildet sier de stammer fra et magasin publisert for flere år siden, og er tidligere offentliggjort.

«Bildet har uansett journalistisk dokumentasjonsverdi og er knyttet til en sak av offentlig interesse. Det kan følgelig publiseres helt uavhengig av Verretts samtykke», skriver Se og Hør.

Den første artikkelen er klaget inn for brudd på god presseskikk og punktene 3.2 (om opplysningskontroll), 4.1 (om saklighet og omtanke), 4.3 (om respekt for menneskers egenart og privatliv), 4.4 (om dekning for overskrifter), 4.5 (om forhåndsdømming), 4.7 (om identifisering) og 4.14 (om samtidig imøtegåelse) i Vær varsom-plakaten

Den andre artikkelen er klaget inn for brudd på punkt 4.1, 4.3 og 4.10 (bruk av bilder i annen sammenheng enn den opprinnelige), jamfør 4.12 (for bruk av bilder gjelder de samme aktsomhetskrav).

Powered by Labrador CMS