– Vi er dypt skuffet over at Israel, ett år inn i en ødeleggende krig, fortsatt nekter uavhengig adgang til Gaza for internasjonale medier, står det i brevet som blant annet er signert Randi Øgrey (MBL), Elin Floberghagen (NP), Reidun Kjelling Nybø (NR) og Dag Idar Tryggestad (NJ).

Sender brev til Netanyahu – ber Israel slippe medier inn på Gaza

– Vi er dypt skuffet over at Israel, ett år inn i en ødeleggende krig, fortsatt nekter uavhengig adgang til Gaza for internasjonale medier, står det i brevet signert en samlet norsk presse. 

Publisert Sist oppdatert

Åtte norske medieorganisasjoner ber Israels statsminister Benjamin Netanyahu om å opprettholde presseetiske forpliktelser ved å gi utenlandske medier umiddelbar, uavhengig tilgang til Gaza, og at Israel overholder sine internasjonale forpliktelser om å beskytte journalister.

Det melder presseorganisasjonene selv i en pressemelding. 

– Dypt skuffet

– Vi er dypt skuffet over at Israel, ett år inn i en ødeleggende krig, fortsatt nekter uavhengig adgang til Gaza for internasjonale medier, står det i brevet som er signert leder i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen, Leder i Norsk Journalistlag Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Redaktørforening Reidun Kjelling Nybø, leder i Mediebedriftenes Landsforening Randi S. Øgrey, leder i Fagpressen Per Brikt Olsen, leder i Landslaget for lokalaviser Tomas Bruvik, leder i Norsk Lokalradioforbund Pål Lomeland og leder i International Press Institutes norske komité Espen Leirset. 

«Stormingen og stengingen av Al Jazeeras kontor i Ramallah er et tydelig eksempel på uakseptabel bruk av makt mot et redaktørstyrt medium. Beslagleggingen av dokumenter og utstyr fra Al Jazeeras kontor i Ramallah er dypt bekymringsfull og et alvorlig angrep på pressefriheten», står det videre i brevet. 

– En krigsforbrytelse

Minst 116 journalister og mediearbeidere er drept i krigen mellom Israel og Hamas, ifølge tall fra Committee to Protect Journalists (CPJ). De norske medieorganisasjonene beskriver angrepene som en del av gjentatte og systematiske voldshandlinger. 

«Vi understreker at målrettede drap på journalister anses som en krigsforbrytelse ifølge internasjonal lov», skriver organisasjonene videre i brevet. 

De avslutter: 

«Vi støtter kravet fra en samlet internasjonal medieindustri om at den israelske regjeringen må tillate internasjonale medier å slippe til på Gazastripen. Det er et spørsmål av global offentlig interesse at ikke bare lokale, men også internasjonale journalister kan få mulighet til å rapportere fra den pågående krigen i Gaza»

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS