Bygdetulling vil starte avis

TØNSBERG (Journalisten): Øystein Meier Johannessen er blitt framstilt som en bygdetulling, men nå vil Terra-tipseren starte egen avis i Rana.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Meier Johannessen satt fram til valget i høst i kommunestyret i Hemnes og prøvde å stanse kommunens Terra-lån. Han protesterte, skrev leserinnlegg og tipset Rana Blad og NRK Nordland. Alt til ingen nytte.

– Se godt etter nå, se godt etter for nå ser dere en ekte bygdetulling, sa Meier Johannessen da han introduserte seg selv til deltakerne på Skup-seminaret i Tønsberg.

Han hudflettet lokalavisen Rana Blad som etter hans mening en gang var avis for småfolket, men nå står på de rike og mektiges side.

– I sørstatene før i tiden kunne du uten problem drepe en neger eller en homofil for du visste at du hadde ordføreren, sheriffen og redaktøren i lokalavisen på din side. Nesten sånn er det i Rana, mente Meier Johannessen.

Vil ha konkurrent til Rana Blad

Nå vil han starte avis som en motvekt til Rana Blad. Han har foreløpig spart sammen 50.000 kroner, og vil ha 300.000 før han setter i gang for alvor.

Det skal bli en konkurrent til Rana Blad og Helgelands Arbeiderblad, der folk skal få slippe til med sine meninger om dem som sitter ved makten. Og han lover at alle som har et tips eller en mening skal bli tatt alvorlig og komme til orde.

Selv har han dårlig erfaring med mediene. Han ringte Rana Blad og tipset om Terra-saken, men avisen har etter Meier Johannessens oppfatning i stedet hele tiden stått på kommunens side. All kritikk i saken er imøtegått med store intervjuer med ordfører og rådmann. Avisen har også på lederplass forsvart kommunen, sier han.

Også NRK Norland tok han kontakt med, men uten hell. Den samme erfaring gjorde formannskapsmedlem Kai Henriksen i Rana.

Versto henviste til Tromsø

– Jeg ringte også til han Olav Versto i VG i Oslo, men han har løpt bort fra sine gamle idealer og løper nå heller for storkapitalen. Han bare henviste meg til VGs mann i Tromsø. Da jeg ringte dit, ble jeg henvist til VGs kontor i Trondheim, siden det ligger geografisk nærmere. Da ga jeg opp, sier Meier Johannessen.

Han reagerer meget sterkt på at kommunene kunne foreta den type låneopptak som de gjorde. Selv har han lidd av spillegalskap, men han har aldri knust sparegrisen til ungene og spilt opp pengene, fortalte han.

Øystein Meier Johannessen hadde imidlertid bare godord om journalist Morten Hofstad i Finansavisen. Hofstad fulgte opp, og han var også overbærende med Meier Johannessens noe spesielle form.

Ramlet på fylla

– Jeg hadde lovt å sende noen papirer til han Morten, men så ramlet jeg på fylla og glemte det hele. Da Morten ringte og etterlyste papirene, sa jeg som det var, og han sa ingen ting. Det ville aldri en østnorsk journalist gjort, men Morten er nordlending. Vi ser litt større på ting, sa Meier Johannessen med humrende tilslutning fra salen.

Han kom ellers med stor ros til Dagbladet for deres dekning, og navnga de tre reporterne som jobbet spesielt med saken (Halldor Hustadnes, Per Arne Solend og Ulf André Andersen) som han mente fortjente en oppmerksomhet.

Telefonforbud

Øystein Meier Johannessen har lenge vært en ganske fargerik og omstridt person i Rana og på Helgeland. NRK-reporter Ola Flyum forteller at han en periode på 1980-tallet jobbet i Rana Blad, og at avisledelsen den gang var så lei av alle telefonoppringningene fra Meier Johannessen at sentralbordet hadde stående ordre om ikke å sette over henvendelser fra ham. Det førte til at han ringte til Flyum under falskt navn. Episoden husker Meier Johannessen godt.

– Ja, jeg kalte meg Carl Otto Neppelberg. Jeg syns det var et veldig fint navn. Jeg brukte det faktisk igjen nå i vinter under et innringingsprogram på NRK. Det gikk helt greit, sier han.

NRK og VG beklager

Verken Steinar Mediaas fra NRK eller Bård Gulltvedt fra VG gjorde noe forsøk på å unnskylde seg. De innrømmet at de hadde sviktet i Terra-saken, og at det tok tid før de kom på banen.

– Vi var ikke der vi skulle være. Vi kan ikke skylde på noen. Vi hadde informasjon og vi fikk tips, men her gjorde vi en helt feil vurdering. Det var fravær av riktig nyhetsvurdering, sa Gulltvedt.

Mediaas var like åpen og klar på NRKs vegne. Han sa at de internt har snakket en del om hva som skjedde og at de må snakke mer om det. Mediaas tilføyde også at det av og til kan være et problem i slike saker at det er for tette bånd mellom lokaljournalistene og kommuneledelsen.

Powered by Labrador CMS