I månedsvis har det pågått en bitter strid mellom lokalradioene på FM 105, 8 i Oslo. På den ene siden står Radio Latin-Amerika, Radio Tamil Murasam og Radio Island, på den andre Radio Tango.
De fremmedspråklige kanalene mener Radio Tango sprer løgn og bedriver trakassering for å skyve dem ut og få frekvensen for seg selv. Det går blant annet fram av et protestbrev til Norsk Lokalradioforbund, som også er undertegnet av minoritetsradioene Radio Inter FM og Radio Tellus, som sender på andre frekvenser. Der anklages også Radio Tango for med vilje stadig å pipe seg inn i deres sendinger.
– Vi kan ikke lenger dele frekvens med Radio Tango som må anses som en trussel mot våre radioer, sier redaktør for Radio Latin-Amerika, Hans Dahle.
Han beskriver situasjonen som fullstendig uholdbar og har nå bedt Statens medieforvaltning vurdere om de etniske og fremmedspråklige kanalene kan få en egen frekvens.
– I stedet for å lage radio må vi bruke tid, penger og ressurser på alt mulig annet. Hadde Radio Tango vunnet fram, ville vi ikke hatt penger til å drive videre, sier Dahle.
Minoritetsradioene i Oslo-området, med potensielt rundt 120 000 lyttere, har kjempet for egen frekvens i 15 år. Men striden med Radio Tango har gitt kravet fornyet aktualitet.
I retten
Konflikten toppet seg da Radio Tango i august gikk til Oslo byfogdembete med begjæring om midlertidig forføyning for å få rett til å reparere eller bytte ut senderen som de alle benytter, men som Radio Latin-Amerika er teknisk konsesjonær for. Radio Tango hevder at det var nødvendig å gå til dette skrittet fordi senderen da var i ustand uten at Radio Latin-Amerika tok affære. Eller svarte på deres henvendelser.
Overfor retten beskylder Radio Tango saksøkte for lengre tids neglisjering av senderens tekniske tilstand og hevder at situasjonen har vært uholdbar helt siden 21. april 2004.
De fikk først medhold i sin begjæring. Men Radio Latin-Amerika tok til motmæle, begjærte muntlige forhandlinger og at kjennelsen skulle oppheves. Og 28.oktober fikk Radio Latin-Amerika medhold i dette, samtidig som Radio Tango ble dømt til å betale deres saksomkostninger.
Radio Latin-Amerika avviser påstanden om mislighold av sine forpliktelser. Redaktør Hans Dahle sier de undersøkte senderen straks de fikk beskjed, men at det ikke ble funnet noen feil.
– For å være helt sikre tok vi likevel ned senderen fra Brannfjell og leide en ny av Norkring. Teknikerne deres fant ingen feil og satte senderen på plass igjen 8. september, sier Dahle, som legger til at heller ingen av de andre kanalene på frekvensen hadde registrert feil på sine sendinger.
Overingeniør i Norkring Hamar, Oddmund Eiterjord, bekrefter at de testet senderen.
– Det var ikke noe feil på selve senderen, men temperatursensoren var ikke festet skikkelig, sier Eiterjord, som forklarer at det kan ha forårsaket redusert effekt på signalet.
– Det har ikke noe å si i nærområdet til senderen, men i randsonen utenfor Oslo vil lavere effekt bety mer støy og sus.
Skjønner ikke
Redaktør i Radio Tango, Michael Breines Oredam, stiller seg uforstående til påstandene om trakassering eller at de er ute etter senderkonsesjonen.
– Radio Latin-Amerika bruker alt de kan for å fremme sitt krav om egen frekvens overfor myndighetene. Vårt eneste mål med å gå til retten var å holde oss på lufta. Ellers taper vi inntekter. Vi har ingen skjult agenda, sier Breines Oredam.
– De andre på frekvensen sier også at dere farer med løgn?
– Ja, men de er jo samme klikk, liksom. Det er naturlig at Radio Latin-Amerika får støtte fra dem. De samarbeider. Hvis vi hadde giddet, kunne vi kalt inn tusen vitner på at senderen ikke virket.
Benekter
Redaktøren synes det er merkelig at Radio Tango er dratt inn i kravet om egen frekvens for minoritetsradioene.
– De mener at vi er ute etter dem. Men selv om vi etter hvert ønsker dem dit pepper’n gror, fordi det er så mye dritt, setter vi ikke ressursene inn på å ta dem, sier Breines Oredam.
Men i mai, da Radio Latin-Amerika aksjonerte mot dårlige rammevilkår ved å gå av lufta, benyttet han i iallfall anledningen til å rette kraftig skyts mot frekvenskollegaen i et brev til Statens medieforvaltning (SMF).
Breines Oredam skriver at «rykter i radiomiljøet om at Radio Latin-Amerika planlegger å ta oss av lufta og at vi er i lomma deres gjør oss livredde for at de skal utvide sin aksjon ved å dra opp til Brannfjell og hente senderen».
Slette konsesjon
Redaktøren skisserer så tre løsninger; at RadioTango midlertidig overtar den tekniske konsesjonen, at SMF lover superrask behandling av teknisk konsesjonssøknad eller at «Radio Latin-Amerikas konsesjon slettes og sendetid omfordeles.»
– For oss var det ødeleggende med lange stille perioder på frekvensen, så vi ville ha sendetida deres fordelt på oss andre, sier Breines Oredam.
– Det er lov å streike. Vi hadde knapt sendt ut pressemelding om at vi la ned virksomheten før Radio Tango ville bryte seg inn i vår sendetid. De saboterte vår aksjon og brukte gangstermetoder og truet oss på telefon. Når en annen på frekvensen streiker, kan du ikke bare går inn i deres sendetid før myndighetene har avgjort hva som skal skje, sier Hans Dahle.