Klubben klager inn Smaalenenes Avis

Redaksjonsklubben i Smaalenenes Avis har sendt to klager på egen avis til Pressens Faglige Utvalg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Denne uken klaget redaksjonsklubben i Smaalenenes Avis inn sin egen avis til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Det er to PFU-klager som begge gjelder den redaktørproduserte avisa fra 13. mai i år, da journalistene streiket. Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier det ville forundre ham om redaktøren ville synes det er galt.

Sjefredaktør Jarle Bentzen visste ikke om PFU-klagene, da Journalisten ringte ham.

- Nei, jeg har ingen kommentarer til det. Jeg er på ferie, sier Bentzen.

Mandagen etter at journaliststreiken var over, vedtok redaksjonsklubben i Smaalenenes Avis å klage avisen inn til PFU, men klagene ble først postlagt 5. juli. På samme møte bestemte klubben at de ville markere hva de mente om sjefredaktørens opptreden under streiken. Senere nektet journalistene å ta imot den tradisjonelle sommerpakken fra redaktør Jarle Bentzen. I Journalisten 18. juni hadde klubben et leserinnlegg med tittel «Det får være grenser». Der kritiserer klubben sjefredaktørens opptreden under streiken og videre heter det «NJ-klubben forventer at Bentzen i framtidige konflikter oppfører seg i tråd med normal folkeskikk, slik de andre redaktørene gjorde.»

- Er PFU-klagene et uttrykk for klubbens hevngjerrighet ovenfor redaktørens opptreden under streiken?

- Nei, dette har ingenting med hevngjerrighet å gjøre. Vi lever av troverdighet og integritet, og så skjer sånne ting. Uansett når det hadde skjedd, så ville vi sett det grove bruddet, sier leder av redaksjonsklubben Per Uno Blørstad.

Samtidig imøtegåelse

Den ene PFU-klagen gjelder brudd på punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse, et punkt som utvalget pleier å slå hardt ned på. Torsdag 13. mai hadde redaktør Atle Frøshaug skrevet en sak om journaliststreiken i avisa. Der uttaler sjefredaktøren seg uten at de streikende fikk komme til orde. Streikevakter satt utenfor avisa og både streikeleder og klubbleder var tilgjengelige på mobil, men ingen av telefonene har registrert oppringning fra redaktøren.

I samme klagesak påpeker klubben at avisas lederkommentar samme dag bringer ytterligere anklager mot journalistene.

Dobbeltroller

Den andre PFU-klagen handler også om den redaktørproduserte avisa torsdag 13. mai. Sjefredaktøren har laget en sak fra generalforsamlingen i Askim kulturhus as. Her viderebringer han ros til avtroppende styre og beskriver en rakrygget nyvalgt leder, Tormod Melnæs.

Redaksjonsklubben skriver i sin klage: «Det som imidlertid ikke står opplyst i saken er at Smaalenene Medier as, hvor Jarle Bentzen er sjefredaktør og administrerende direktør, er aksjonær i selskapet Askim kulturhus as.

Det står heller ingenting om at Jarle Bentzen deltok og stemte på generalforsamlingen som aksjonær, før han umiddelbart gikk ut og intervjuet de to styrelederne.

Som om ikke dette var nok, så var den ene kilden i saken, Tormod Melnæs, inntil for kort tid siden styreleder i Smaalenene Medier as - og dermed altså Jarle Bentzens overordnede. Heller ikke dette er omtalt i saken.»

Journalistene i avisa mener redaktørens dobbeltroller svekker avisas integritet og troverdighet. Klubben gjør et poeng ut av å argumentere for at journalistene er part i saken, i og med at de mener at sjefredaktørens opptreden her også vil ramme journalistenes omdømme og tillit blant publikum.

Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier at enhver kan innklage saker som går på troverdighet, integritet og dobbeltroller. Her trenger man ikke være part i saken og det er ikke nødvendig med samtykke fra en av partene.

- Ikke prinsipielt galt

- Er det prinsipielt betenkelig at ansatte klager inn sin egen avis til PFU?

- Jeg kan ikke ser noe prinsipielt galt i det. Det ville forundre meg mye om redaktøren ville mene at det var galt. Norsk Redaktørforening har snakket om hvor viktig det er at ansatte kan uttale seg om kritikkverdige forhold i egen bedrift. Det må også gjelde mediebedrifter, sier Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Normalt vil sakene være ferdig behandlet og vurdert av utvalget etter to måneder, men med eventuelle utsettelser pga. av partenes ferie kan det ta lengre tid for disse to sakene. I beste fall kommer sakene opp på septembermøtet til PFU.

Klager fra andre klubber

Det er uvanlig at samme klager sender to klagesaker inn på samme medium samme dag. Det er heller ikke ofte at journalistene klager inn egen avis og redaktør. Men noen ganger skjer det, slik som redaksjonsklubben og grafisk klubb i Haugesunds Avis (HA) gjorde.

I en nyhetsartikkel i HA i desember 2000 varslet grafisk klubb arbeidsrettssaker mot avisa. Redaktøren gikk inn og strøk deler av uttalelsene fra lederen i klubben. I avveiningen mellom redaktørens plikter og rettigheter endte saken med dissens i PFU. En i utvalget mente avisa hadde opptrådt kritikkverdig, mens resten av utvalget gikk for ikke brudd på god presseskikk.

I 1999 klaget redaksjonsklubben i Laagendalsposten inn sin avis. Redaktøren hadde nektet å trykke et innlegg fra klubben om en pågående konflikt om lokalavtalen. PFU ga redaktørens beslutning kritikk. Men utvalget ville ikke innskrenke hans rett til å bestemme hva som skulle publiseres, og endte på at avisa ikke hadde brutt god presseskikk.

I 1997 ble Østlandets Blad klaget inn av Akershus journalistlag ved leder Kristian Brustad, som arbeidet som journalist i ØB. Lokallaget mente avisas bilsider ikke klart skilte mellom reklame og redaksjonelt innhold. Sidene ble laget i sin helhet av annonseavdelingen. Her vant journalistene frem, og fikk medhold i at ØB hadde brutt god presseskikk.

Powered by Labrador CMS