Reidun Kjelling Nybø kommenterer ferske tillitstall for norske medier.

Snaut fall i tilliten til norske medier

Fersk undersøkelse lagt fram under Arendalsuka.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Tillitsbarometeret, som legges fram under Arendalsuka torsdag, viser et lite fall i tillitsscoren norske medier får fra respondenter i undersøkelsen.

59 prosent svarer mellom 6 og 10 på spørsmål om å rangere fra «ingen tillit» til «full tillit» på en skala fra 1 til 10. I 2023 var andelen 60 prosent, i 2022 61 prosent. 

I koronaårene 2020 og 2021 ble tillitsscoren høy, med henholdsvis 63 og 66 prosent i samme kategori.

– Sentral oppgave

Fortsatt er tilliten til de redaktørstyrte mediene svært høy, og selv om tilliten har gått noe ned de siste par årene, er den høyere enn de første årene Arendalsuka utførte denne undersøkelsen, påpeker Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

– Et hyggelig funn er at det er like mange under 30 år som har svart på undersøkelsen som gir mediene 6-10 i tillitsscore, skriver Nybø i en e-post.

 Hun legger til:

– Det kommer til å være en helt sentral oppgave for mediene fremover å bevare og styrke tilliten til redaktørstyrte medier. Det gjør vi best ved å lage journalistikk med høy etisk standard, faktasjekke, være kildekritiske og være åpne om de journalistiske vurderingene vi gjør og ikke minst være åpne om feil. Når det gjelder åpenhet om for eksempel presseetiske vurderinger ser jeg stadig forbedringer i norske redaktørstyrte medier.

– Forbedringspotensial

Norsk Journalistlag-leder Dag Idar Tryggestad ser på det stabilt høye nivået som gledelig, og mener det er en bekreftelse på at NJ-medlemmer hver dag bidrar med innhold som publikum setter pris på og fester lit til.

– Denne bekreftelsen er viktig fordi det også i Norge er aktører som forsøker å dra medienes troverdighet i tvil, uttaler Tryggestad.

– Selv om tilliten er høy, er det også et forbedringspotensial. Derfor må bransjen fortsette det gode arbeidet med å lage relevant innhold, være åpne om våre arbeidsmetoder og ikke minst rette de gangene det begås feil, avslutter NJ-lederen.

Tillitsbarometeret er utarbeidet av Respons analyse på oppdrag fra Arendalsuka.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS