Generalsekretær i LLA, Tomas Bruvik, sier samarbeidsdesken har fått svært positive tilbakemeldinger fra lokalavisene.

Søker ni millioner til samarbeidsdesken: – Vi har ikke penger

LLA, NRK og SUJOs samarbeidsdesk har til våren før de trenger friske midler. 

Publisert Sist oppdatert

Siden 1. februar har samarbeidsdesken vært oppe å gå i Bergen. Som navnet tilsier er desken et samarbeidsprosjekt mellom Landslaget for lokalaviser (LLA), Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK.

Nå søkes det om midler for å videreføre prosjektet, som ifølge generalsekretær i LLA, Tomas Bruvik, har fått svært positive tilbakemeldinger.

Leverer research-materiale

Samarbeidsdesken har som mål å hjelpe lokalavisene med å lage relevant innhold på nye måter. Prosjektet ble initiert av Vest-Telemark blad og 70 andre lokalaviser. Prosjektleder er Christian Lura, som er leid ut av NRK, og to journalister er ansatt i prosjektstillinger. Det er NRK som dekker kostnadene for prosjektlederstillingen. 

Ifølge Bruvik har samarbeidsdesken allerede levert tilbud til lokalavisene, som for eksempel en mattilsyns-bot som kan varsle avisene når det har vært tilsyn i deres kommune. En del av målet er å levere research-materiale og datapakker. 

Prosjektet har den siste tiden også bidratt med kursing – og levert en datapakke om selvmord, forteller Bruvik.

– De siste to ukene har over 70 aviser, med langt over 100 deltaker, blitt kursa om selvmord. Det har vært utrolig bra, og det er et enormt datagrunnlag i pakka som er laget av samarbeidsdesken, sier han.

Søker om ni millioner

Nå venter de i spenning på om prosjektet blir tildelt midler i statsbudsjettet, forteller Bruvik. I søknaden sendt til Kultur og likestillingsdepartementet, heter det blant annet at «LLA ønsker å gjøre samarbeidsdesken til et fast tilbud og trenger finansiering».

Det søkes om tre millioner i året for 2025, 2026 og 2027. Per nå er driften finansiert delvis av Fritt Ord og av samarbeidspartnerne, men prosjektet er ikke bærekraftig på sikt, sier Bruvik.

– Nei, vi har ikke penger. Dette er et prosjekt for de små med minst økonomi. Med svært få ressurser kan vi heve kvaliteten på journalistikken veldig. Det er et ekstremt billig tiltak. Det er snakk om mange uavhengige aviser som ikke har mulighet til å gjøre dette selv.

Journalistene som jobber på samarbeidsdesken er nå ansatt i prosjektstillinger så lenge det er penger, sier Bruvik, som understreker at NRK og SUJOs bidrag har gjort at prosjektet virkelig gjør en forskjell for lokalavisene.

LLA jobber ifølge Bruvik med flere veier til finansiering, og innen våren er de nødt til å ha fått tilførsel av mer kapital.

 

Powered by Labrador CMS