«Mediehus, under økonomisk press, velger blindt de billigere alternativene, noe jeg mener undergraver profesjonelles muligheter til å tjene en rettferdig lønn for sitt arbeid», skriver frilansjournalist Olav Svaland.
Foto: Sofie Svaland
DEBATT:
Sosial dumping: Frilansere sultefores ut av bransjen
Erfarne frilansjournalister mister jobber eller tvinges til å akseptere urimelig lave honorarer for å konkurrere.
- Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.
Den fjerde statsmakten sliter økonomisk og er nok en gang tvunget til å kutte kostnader. Det gjør at min rolle som organisert frilanser og pressefotograf er i ferd med å bli historie.
Bruk av kunstig intelligens og en aksept for sosial dumping i mediehusene er i ferd med å feie bort smulene etter levebrødet mitt.
Brødet spist opp
Utfordringene med kuttene går ikke bare ut over levebrødet mitt, men viktigst av alt kan de på sikt gå ut over kvaliteten og troverdigheten til journalistikken. Kampen for å ivareta profesjonelle pressefotografer og frilansjournalister, med våre ferdigheter, integritet og etiske bevissthet, er viktigere enn noen gang.
Amatørfotografer og KI (kunstig intelligens) kan ikke erstatte oss som har som jobb å sikre at journalistikken forblir troverdig og av høy kvalitet.
Mediehusene må prioritere å sette kvalitet og etikk i førersetet igjen. Ellers risikerer de å miste folkets tillit og tilgang til de få av frilanserne og pressefotografene som fortsatt er mette på smulene fra brødet som er spist opp.
Langsiktige konsekvenser
Jeg mener at minstesatsene til frilanserne, som er organisert i Norsk Journalistlag, har mistet sin verdi. Historisk lave frilansbudsjetter i mediehusene er nok hovedproblemet, fordi ingen aktører i bransjen kan eller vil betale det minstesatsene krever.
Allerede i mai i år rapporterte to av de største aktørene at de var tomme for midler til å kjøpe frilansstoff og bilder. Den økonomiske situasjonen tvinger redaksjonene til å lete etter billigere alternativer, som ofte innebærer bruk av tilfeldige amatører og KI-genererte bilder og tekster.
Mens disse alternativene kan virke kostnadseffektive på kort sikt, har de alvorlige langsiktige konsekvenser for journalistikkens kvalitet og troverdighet.
Undergraver profesjonelle
Mange mediehus bruker underbetalte fotografer og pruter på enhver tjeneste de skal kjøpe inn. Det er jeg selv et vitne til, og det skjer hver eneste gang jeg har tekst, bilder eller video til salgs.
Allerede i mai i år rapporterte to av de største aktørene at de var tomme for midler til å kjøpe frilansstoff og bilder.
Dette er uten tvil sosial dumping fordi mange av oss må akseptere et mye lavere honorar, noe som senker lønnsnivået i hele bransjen. Mediehus, under økonomisk press, velger blindt de billigere alternativene, noe jeg mener undergraver profesjonelles muligheter til å tjene en rettferdig lønn for sitt arbeid.
Resultatet er at erfarne mennesker mister jobber eller tvinges til å akseptere urimelig lave honorarer for å konkurrere. Dette skaper en usunn arbeidsmarkedssituasjon hvor lave priser går på bekostning av kvalitet og etikk, og profesjonelle pressestandarder svekkes betydelig.
I en anonym og fersk spørreundersøkelse har NRK spurt de folkevalgte på Stortinget hva de mener om mediene. Sju av ti svarer at de har fått svekket tillit til mediene de siste fem årene. Årsaken til svekkelsen er ikke kjent, men en skrinn redaksjon og mangel på budsjetter kan være årsaken.
Journalistiske standarder
Amatører fyller ofte gapet når mediehusene ikke har råd til profesjonelle. Hvem har vel ikke sett at mediehusene ber om: «Har du informasjon om saken?» og «Send inn bilder».
Da er det amatører og tilfeldige som rapporterer fra stedet fordi mediehusene knapt har råd til å ha ansatte på jobb. Deres mangel på opplæring og forståelse for presseetikk kan føre til at bilder og informasjon som ikke oppfyller journalistiske standarder kommer ut. Dette kan resultere i feilaktige, misvisende eller sensasjonelle bilder som undergraver publikums tillit til mediene.
Profesjonelle og organiserte pressefotografer er opplært til å ta bilder som er autentiske og etisk forsvarlige, noe som er avgjørende for å opprettholde en ansvarlig presse.
Mediehusene bør vøre med på å sikre anstendige arbeidsforhold og rettferdige lønninger for frilansere. Da kan vi alle bidra til en mer bærekraftig og robust medieindustri, som kan fortsette å spille en viktig rolle i demokratiet.
Trussel mot autentisiteten
Fotorealistiske KI-bilder representerer en annen trussel mot pressefotografiets fremtid. Disse bildene kan virke ekte, men de mangler den autentisiteten og etiske vurderingen som ekte fotografier har.
Når mediehus tyr til KI-genererte bilder for å spare penger, risikerer de å svekke publikums tillit. KI-bilder kan manipuleres eller presenteres på en måte som forvrenger sannheten, noe som er uforenlig med prinsippene for god presseetikk. Dette gjelder også tekster
En oppfordring til mediehusene
For å bevare integriteten, bør mediehusene erkjenne verdien av profesjonelle fotografer og frilansjournalister og være villige til å investere i vårt arbeid.
Dette innebærer å øke, eller i det minste gjeninnføre denne frilansposten i budsjettene, og betale rettferdige lønninger til oss som leverer arbeid i henhold til etisk og god standard.
Videre bør mediehusene avvise bruk av KI-genererte bilder og i stedet prioritere ekte, etisk produserte fotografier.
Informert offentlig debatt
Uten organiserte frilansfotografer og frilansjournalister, som i all tid har vært viktige i pressen, vil kvaliteten og troverdigheten på nyhetsformidlingen lide.
Tilfeldige personer som tar bilder av og rapporterer fra alvorlige og historiske hendelser kan ofte mangle nødvendig etisk opplæring og forståelse for presseetikk. Dette kan føre til feilaktige, manipulerte eller sensasjonelle bilder og informasjon som ikke gir et nøyaktig bilde av virkeligheten.
Slike praksiser kan svekke publikums tillit til mediene og undergraver journalistikkens integritet. Profesjonelle fotografer og frilansere sikrer at bilder og informasjon hentes inn og at saken publiseres med hensyn til etiske standarder, noe som er avgjørende for å opprettholde en pålitelig og ansvarlig presse.
Dette er grunnleggende for demokratiet og informerte samfunnsdebatter, og ikke minst avgjørende for å opprettholde publikums tillit og støtte til mediene.
La oss sikre at frilansing med penn, blokk, fotoutstyr og mikrofon ikke blir en tapt kunst, men at vi i fortsettelsen kan være med å bidra til en informert offentlig debatt.