I april i år satte VG søkelys på kontakt og kontrakt mellom Se og Hør og Durek Verretts mor. Nå klager en søster og moren avisa til PFU.

Pressens Faglige Utvalg

«Spesielt såret»: Sjaman Dureks mor og søster klager VG inn for PFU

Reagerer etter å ha fått VG-journalister på døra i New York.

Publisert Sist oppdatert

Durek Verretts mor, Veruschka Urquhart, har gitt samtykke til å klage VG inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), får Journalisten bekreftet.

Klagen er skrevet og sendt av Dureks eldste søster, Demetria de la Nuit.

Urquhart ble omtalt hos VG i forbindelse med at avisa satte søkelys på en betalingskontrakt moren skal ha med Se og Hør. I flere omganger har hun stilt opp i intervjuer med ukebladet og uttalt seg om forholdet til sønnen.

VG-dekningen utløste debatt om betalingsjournalistikk. Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen har understreket at de kun betaler for bilderettigheter.

– Uten tillatelse

Søsteren mener VG har brukt «off-record» meldingskontakt med henne i artikkelen, uten tillatelse.

«Jeg kunne ikke tro at VG kunne publisere noe fra vår samtale uten min tillatelse. Jeg bestemte meg for å se på saken, og ble overrasket da jeg fant ut at Norge har et etisk regelverk for pressen. Jeg leste det med stor interesse», skriver de la Nuit.

Etter lesningen mener hun VG bryter Vær varsom-plakaten på punktene 3.3 om intervjupremisser, 3.4 om kildevern, 3.5 om kildefortrolighet.

«Vi var aldri i en intervjusituasjon», understreker de la Nuit.

I den aktuelle artikkelen omtales de la Nuit to ganger, uten å identifiseres ved navn.

Først uttaler to andre søsken av Durek Verrett at de mener hun fungerer som et bindeledd mellom moren og Se og hør.

Senere står det i teksten:

«VG tar kontakt med den eldre halvsøsteren og ber om et intervju med moren. Noen dager senere forteller hun at hun har ringt henne, men at det ikke kan bli noe intervju fordi moren har en eksklusiv avtale. 'Hun er fortsatt på kontrakt med en annen avis', skriver søsteren.»

– Såret etter møtet

Klagen gjelder også VGs besøk på døra til moren, Urquhart. Ifølge søsteren hadde VG en lang prat med moren, der hun indirekte sa at hun ikke ville bli intervjuet, og direkte avviste fotografering.

VG publiserte et bilde av morens hånd i dørsprekken ved hennes hjem.

Hva angår møtet med moren, mener de la Nuit at VG bryter VVP-punktene 3.2 om opplysningskontroll, 3.9 om å opptre hensynsfullt, 4.12 om aktsomhetskrav i bildebruk og 4.1 om saklighet og omtanke i presentasjon og innhold.

«Moren min er spesielt såret etter møtet. Da VG-journalistene kom til hjemmet hennes, åpnet hun døren litt og snakket med dem av ren høflighet. Da hun flyttet på hånden sin, tok de bilde av den, med fersk jord under neglene fordi hun hadde arbeidet i hagen», beskriver de la Nuit.

Reagerer på beskrivelser

Hun mener VG med overlegg stiller moren i et dårlig lys, når de i artikkelen beskriver hennes hjem som en kommunalbolig som ved første øyekast ser forlatt ut. Disse beskrivelsene er ikke sanne, ifølge søsteren.

PFU bekrefter at de i dag har igangsatt klagen for full behandling. Dermed er den også oversendt VG.

– Vi har akkurat mottatt klagen. Vi skal sette oss grundig inn i den og svare utfyllende til PFU, skriver dokumentar- og etikkredaktør Anders Sooth Knutsen i en sms til Journalisten.

Journalisten har også hatt kontakt med Demetria de la Nuit, uten at hun har kommentert klagen hittil.

Powered by Labrador CMS