NRK-journalist Bård Wormdal har skrevet boka "Spionbasen", der det framkommer ny informasjon om norsk etterretnings forhold til CIA og NSA. Foto: Knut Sverre Horn og Pax Forlag

NRK-journalist hevder Norge har forsynt USA med etterretningsdata

Dette er i strid med forsikringer fra norske myndigheter, ifølge Bård Wormdals nye bok “Spionbasen”.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk etterretning har i årevis forsynt USA med rådata fra lyttestasjoner og radaranlegg i Nord-Norge, i strid med forsikringer fra norske myndigheter, hevder ny bok.

– Etterretningstjenesten skal ha teknisk mulighet til å kontrollere datastrømmen, men informasjon overføres også direkte, bekrefter mangeårig medlem av Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget), Stein Ørnhøi, i boken «Spionbasen. Den ukjente historien om CIA og NSA i Norge».

Boken, som er ført i pennen av NRK-journalisten Bård Wormdal, beskriver i detalj det tette etterretningssamarbeidet med amerikanerne siden 1950-tallet, blant annet om Globus II-radaren i Vardø og Vetan-anlegget i Fauske.

Forsikringer

Norske myndigheter har i alle år fastholdt at lytte- og radarstasjonene utelukkende tjener norske interesser og at USA ikke får tilgang til noe som ikke først er analysert og bearbeidet av norsk etterretning.

Karstad-utvalget, som på oppdrag av Forsvarsministeren vurderte etterretningstjenestens organisasjon og virksomhet, understreket i 1990 at dette i alle år hadde vært en grunnleggende forutsetning for samarbeidet.

Flere norske statsråder har kommet med tilsvarende forsikringer fra Stortingets talerstol, blant dem Dag Jostein Fjærvoll (KrF) i 1998.

– All utveksling av data er underlagt norsk kontroll. Det er kun norsk personell som har adgang til data i såkalt sann tid, det vil si direkte overføring online, sa han.

Fjærvolls etterfølger Eldbjørg Løwer (V) og tidligere utenriksminister Knut Vollebæk (KrF) kom med tilsvarende forsikringer i Stortinget.

Har ikke kapasitet

Wormdal, som har intervjuet en rekke tidligere ansatte i Etterretningstjenesten og gjort dypdykk i amerikanske arkiver, konkluderer med det motsatte.

Han viser også til enkeltepisoder som med tydelighet viser at USA mottar rådata direkte fra norske installasjoner.

Norsk etterretning har heller ikke kapasitet til å analysere all informasjon fra satellittovervåkingen som de norske anleggene i dag er en del av, konkluderer Wormdal, som stiller spørsmål ved påstanden etterretningssjef Kjell Grandhagens kommer med i en video som ligger ute på Forsvarets hjemmeside.

– Etterretningstjenesten har bare én oppdragsgiver, og det er norske myndigheter. Alt vi gjør skal tjene norske interesser, og norske interesser alene, sier Grandhagen i videoen.

Rakettskjold og romkrig

I hvor stor grad er etterretningsvirksomheten i Nord-Norge under demokratisk norsk kontroll, spør Wormdal.

Han mener stasjonene i Finmark helt åpenbart vil være viktige brikker i en eventuell amerikansk angrepskrig mot Russland, og han viser også til at en rekke forskere har koblet Globus II-radaren i Vardø til USAs planlagte rakettskjold og mulig krigføring i verdensrommet.

Ørnhøi bekrefter i boken at EOS-utvalget ikke har forutsetning for å bedømme dette siden det er prisgitt informasjonen Etterretningstjenesten gir dem og ikke har mandat til å foreta undersøkelser i utlandet.

– Det blir som å etterforske politivold og kun snakke med politimennene som er mistenkt, mener Wormdal.

Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug)

 
Powered by Labrador CMS