Sportsjournalistene imot armbånd
Lederen for de norske sportsjournalistene, Reidar Sollie, mener Norsk Journalistlag må si nei til forslaget om protestarmbånd.
Sollie, som leder for Norske Sportsjournalisters Forbund (NSF), slutter seg til advarslene fra NRKs Asia-korrespondent Ole Torp.
– Jeg synes NJ skal si nei til forslaget, fordi jeg tror det vanskeliggjør utenlandske journalisters arbeidsforhold under OL. Skal man ha ambisjoner om å få kontakt med vanlige kinesere utenfor OL-arenaene, er det neppe smart å flagge sitt standpunkt. Uansett hvor stille det måtte foregå, sier Sollie, som til daglig er sportsredaktør i Dagsavisen.
– Ikke skap tvil
Han mener journalister bør ligge unna enhver interessekamp.
– Jeg er grunnleggende skeptisk til at journalister skal ikle seg roller som kan skape tvil om deres integritet. Jobben i Beijing handler om å få et så objektivt bilde av tilstandene som mulig, og da er det ekstra viktig å opptre uavhengig av alle interessegrupperinger. Selv enkle og beskjedne symboler kan oppfattes som store nok i Kina, sier Sollie.
Påskriften på det svarte armbåndet skal ifølge planen være «Play the game for media freedom». Den internasjonale olympiske komité (IOC) har sagt nei til et forslag om at båndene deles ut sammen med annet offisielt materiale som journalistene mottar fra IOC ved ankomst Beijing. Dette opplyser Eva Stabell, landsstyremedlem i NJ og styremedlem i den internasjonale journalistføderasjonen IFJ.
Stille markering
Derfor ligger det ifølge Stabell nå an til at IFJ selv distribuerer båndene til sine medlemsorganisasjoner.
– Det er snakk om en alternativ, stille markering for ytringsfriheten. Ikke for Tibet eller noe annet, sier hun.
Stabell forteller at forslaget om protestarmbånd først ble lansert på IFJs kongress i Moskva i juni i fjor, og deretter diskutert av IFJs styre på et møte i slutten av oktober.
– Forslaget var også oppe da ledelsen i de nordiske journalistforbundene møttes i fjor høst. De var alle innstilt på å støtte en slik markering. Jeg har ikke hørt noen forbehold eller innvendinger mot ideen noe annet sted enn nå i Norge. Men det er nok slik at journalistforbundene i de fleste andre land er mer aksjonistiske enn norske journalister, sier Stabell.